Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Uddannet til arbejdsløshed og uden penge

billede

Over hver fjerde dimittend fra et kandidatstudie er arbejdsløs i op mod et år, hvis ikke mere, efter endt uddannelse. Derfor er det vigtigt, at man som studerende allerede inden man er færdig med uddannelsen sætter sig ind i a-kasse reglerne omkring dimittender.

Dimittendledigheden er på 28,6 procent viser Akademikernes ledighedsstatistik. Det vil altså sige, at over hver fjerde dimittend er ledig i op mod 1 år eller endda mere. Det er altså lidt skræmmende at tænke på, at når du som studerende sidder til forelæsning, så kan du kigge rundt i lokalet og konstatere at statistisk set vil en fjerdedel være arbejdsløs et stykke tid efter uddannelsen er afsluttet. Arbejdsløsheden er selvfølgelig forskellig fra uddannelse til uddannelse, så muligvis vil der ikke være nogen eller også vil der være over en fjerdedel på dit studie, da det jo kun er statistisk set.

Imens man som studerende endelig er blevet færdig med studiet og skal ud og fejre det med manér, så skal man huske på ”14-dages reglen”. Og hvad er så dette og hvorfor er det så vigtigt midt i fejringen af, at man nu endelig langt om længe er blevet færdig, tænker du måske. Ganske simpelt betyder 14-dages reglen, at du som dimittend skal huske at melde din ind i en a-kasse senest 14-dage efter endt uddannelse for at få ret til dagpenge. Hvis du ikke husker på dette så vil du først have ret til dagpenge efter du har optjent retten til dette, hvilket vil sige, at du først skal have haft et års fuldtidsarbejde, hvor du samtidig er medlem af en a-kasse.

Skulle du være så uheldig at indgå i dimittendledigheden og derved være blandt de 28,6 procent og du samtidig har glemt, at melde dig ind i en a-kasse senest 14 dage efter endt uddannelse, ja så er det begrænset hvad du kan få da du så ikke er dagpengeberettiget. Så kan det jo til gengæld være, at nogle politikker bliver glad for dig, da du så måske er tvunget til at søge ikke-akademiske job. Du skal jo have noget at leve for.

Der har nemlig været et stort fokus på, at de nyuddannede akademikere ikke søger nok ikke-akademiske job. Når man som nyuddannede akademikere er færdig med sit studie efter mange år, glæder de fleste sig til at man skal ud at have et ”rigtigt arbejde”. Her vil man selvfølgelig gerne bruge nogle af de kompetencer man har erhvervet sig igennem sit studie for hvorfor har man ellers have slidt og slæbt sådan for at komme igennem. Derfor ser mange det som et nederlag, at skulle til at søge jobs som man føler sig overkvalificeret til og i sådan en situation, hvem er det så der skal hjælpe de nyuddannede på vej. I mange tilfælde kan a-kassen spille en afgørende rolle i hvor hurtig de nyuddannede kommer i arbejde. Mange a-kasser tilbyder speciel rådgivning for at få deres medlemmer i arbejde. Her er det så igen det, at hvis du ikke har overholdt 14-dages reglen så skal du med det samme være betalende medlem uden at få en krone i dagpenge. Så a-kassen vil kunne hjælpe dig i job, men hvordan skal du kunne betale a-kasse kontingentet når du ikke har nogen indkomst. Det kan være en ond spiral at komme ind i, for a-kassen kan mange gange hjælpe dig på vej, men da du jo har glemt eller ikke vidste det med de 14-dage så er det svært. For du står du jo netop her og kan være tvunget til at tage et job i den lokale Netto, ikke at der er noget galt i det som sådan, men det var nok ikke lige det job du havde regnet med. Derudover kan du også være for overkvalificeret til at Netto overhovedet vil have dig ind. Skulle du nu få jobbet i Netto så vil du nu skulle bruge meget af din tid i Netto, så derfor har du mindre tid til at optimere dit CV, gå til netværksmøder og andre tiltag der formentlig ville få dig hurtigere i job.

Som studerende kan du hos de fleste a-kasser få et gratis medlemskab imens du er studerende, når du nærmere dig dimittend tidspunktet plejer a-kasserne, at skrive ud og minde dig om, at du skal melde sig ind igen 14 dage efter afslutningen på uddannelsen.  For selvom du er studiemedlem, så skal du huske at gen-indmelde dig som dimittend. Du vil nemlig ikke automatisk blive flyttet over som betalende medlem, det skal du selv gøre noget for.  Derfor kan du ikke bare læne dig tilbage og gøre ingenting selvom du er studiemedlem af en a-kasse.

Det virker heldigvis til at flere studerende er begyndt at melde sig ind i en a-kasse under studiet. I Ak Samvirkes rapport om medlemsudvikling i a-kasserne fra 3. Kvartal 2015, kan man se, at der fra 2011 til 2015 har været en markant stigning i kontingentfritaget medlemmer. De kontingentfritaget medlemmer er primært studerende. Mange studerende går ikke rundt og tænker over, at flere vil få svært ved at finde et relevant fuldtidsarbejde efter endt uddannelse, så det er nok ikke den primære grund til at studerende melder sig ind i a-kasserne. Generelt set er flere dog blevet bevist om, at jobs måske ikke nødvendigvis hænger på træerne efter den finansielle krise og derfor har fået øjnene op for de gode ting ved allerede som studerende at melde sig ind i en a-kasse. Derudover er mange a-kasser også blevet mere synlige på uddannelsesinstitutionerne, hvilket også kan have en indflydelse på stigningen af antallet af kontingentfritaget medlemmer.

Så husk det nu kære studerende, sæt jer ind i reglerne omkring a-kasser, dagpenge som dimittend mm. og overvej kraftigt at bliv medlem af en a-kasse allerede som studerende i en af de a-kasser der tilbyder gratis medlemskab for studerende.

Du kan finde en oversigt over a-kasser på akassefinder.dk

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen