Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Ny teknologi og gammel viden giver arkitekter nye muligheder for at bygge æstetisk murværk i store højder

Node Image Upload 3-bispebjerg-2.tmp

Et nyt projekteringsværktøj kombineret med historiske murertraditioner åbner nu op for en helt ny verden af kreative løsninger for arkitekter og bygherrer.

Værktøj i kreativitetens tjeneste
Teknologisk Institut har i samarbejde med teglbranchen udviklet et gratis projekteringsværktøj til arkitekter og ingeniører, der gør det enkelt at udføre beregninger af det ”komplekse tværsnit”. Det komplekse tværsnit dækker over gamle metodikker, hvor der opmures på andre måder end en traditionel flad væg. Det kan f.eks. ske ved at lægge murstenene i ribber eller ved at bygge mure med knæk eller buer. Dermed sikres murværkets stabilitet og bæreevne og samtidig åbnes for en helt ny verden af kreative konstruktioner, hvor funktionalitet og æstetik går op i en højere enhed.

”Med murværk kan man skabe nogle tværsnit- og bygningsstrukturer, som enten er meget svære eller slet ikke mulige at skabe med betonelementer. Det er vores håb, at arkitekter og bygherrer gennem de rådgivende ingeniører vil tage redskabet til sig i deres designprocesser, og at det i sidste ende vil udmønte sig i mange flere spændende murværkskonstruktioner og arkitektoniske udtryk, end vi har set hidtil”, udtaler Poul Dupont Christiansen, sektionsleder for murværk på Teknologisk Institut.

Fra 2 til 30 meters højde
En almindelig flad muret væg kan blive 2,4 meter høj, før den skal støttes af søjler. Ved at bruge komplekse tværsnit, f.eks. nogle små 30 graders knæk undervejs, kan muren blive 12 meter høj. Kombinerer man komplekse tværsnit med moderne hård isolering, der virker som en søjle, kan man uden problemer bygge murværk i 30 meters højde uden anden støtte.

Bygger på historiske byggeteknikker
Ret beset er der tale om en genintroduktion af godt og stolt håndværksteknik, der blot har været en tur i glemmebogen under fremmarchen af det industrielle byggeri.

Fordelen ved disse gamle teknikker er, at murværket både støtter, bærer og stabiliserer sig selv på én og samme tid. Det giver murværket en styrke og bæreevne, der sagtens kan måle sig med f.eks. stålbjælker. Samtidig bliver det muligt at bygge murværket højere.

Beregning af murværksstyrke lettes
Men hvorfor er en så enkel og samtidig kraftfuld teknik næsten gået i glemmebogen? Ifølge Poul Dupont Christiansen, er der flere grunde:

”I mange år har det været lettere og billigere at bygge i f.eks. beton. Det har lullet både branchefolk og lægfolk ind i den tro, at det er den eneste måde at bygge på. Derudover har det tidligere været svært at beregne styrken af murværks komplekse tværsnit, men med vores beregningsværktøj bliver det meget enkelt og tilgængeligt”, forklarer Poul Dupont Christiansen.

Download beregningsværktøjet her eller læs mere om mulighederne for kreativt murværk på www.bygitegl.dk, www.teglapp.dk

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen