Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Flere boligkøbere vil have bæredygtig kvalitet

Node Image Upload 2sollys.tmp

Bæredygtighed og godt håndværk har i mange år stået stærkt hos danskerne og nu begynder også boligkøberne for alvor at tænke bæredygtighed ind i huse og budgetter. Sådan lyder erfaringen fra teglbranchen.

Danskerne vil tilbage til de naturlige, ægte råvarer og det gode, traditionelle håndværk. Vi ønsker at leve og bo sundt, og samtidig er det stadigt mere vigtigt for os at tage størst mulig hensyn til den omgivende verden gennem de valg, vi tager. Det afspejler sig nu også tydeligt i husbyggeriet.

Kritiske købere
”I mange år har boligkøbere primært set på nogle få bæredygtighedsparametre, f.eks. energimærkning og fugt, men folk er blevet mere kritiske. Det kommer blandt andet til udtryk i en større miljømæssig og teknisk interesse. Folk vil vide, hvad byggematerialerne består af, om de er produceret lokalt eller transporteret over lange afstande, om de overhovedet er sunde for boligen, om de har en lang levetid og god boligøkonomi osv. Det er en fornøjelse at opleve den stigende interesse for disse parametre, der er så vigtige, når man skal vurdere ægte bæredygtighed på bygningsniveau ved at medtage alle parametre inden for miljø, sociale forhold og økonomi”, fortæller Tommy Bisgaard, direktør for Kalk- og Teglværksforeningen og Bygitegl.dk.

Naturlige materialer fanger solens varme
Men hvad skal der så til for at skabe den sunde og bæredygtige bolig? Først og fremmest et bygningsdesign, der udnytter dagslyset bedst muligt. Signe Kongebro, associeret partner og leder af bæredygtighedsafdelingen hos Henning Larsen Architects, mener, at vi skal fokusere på et energireducerende design som den vigtigste faktor i nedbringelsen af energiforbruget. Hun har påvist, at dagslyset har væsentlig betydning for energioptimering af en bygning bl.a. fordi varmen kan opmagasineres i selve bygningen.

Det er derfor afgørende at vælge tunge materialer, der korrekt kan optage og holde på varmen. Man skal vurdere byggematerialernes evne til at holde på varmen (varmeoptagelse) og til at afgive varmen igen. Det er nemlig forholdet mellem disse to evner og døgnrytmen i huset, som er afgørende.

Dagslyset skal kunne opvarme byggematerialer f.eks. tegl, som så skal kunne holde på varmen og afgive den igen, når dagslyset forsvinder. På den måde får man en gratis og vedvarende energikilde bygget ind i selve huset.

  • Mineraluld leder varmen dårligt og har dårlig varmekapacitet. Dette betyder, at materialet ikke kan opmagasinere varmen.
  • Stål har god varmekapacitet, men leder samtidig varmen alt for hurtigt. Dette betyder at varmen oplagres og afgivet alt for hurtigt i forhold til en døgncyklus.
  • Træ har også en relativt lav varmekapacitet, men optager og afgiver varmen forkert i forhold til en døgncyklus.
  • Tunge byggematerialer som tegl/mursten har en god varmekapacitet og moderat ledningsevne. Denne kombination betyder, at varmen optages og afgives langsomt, hvilket passer med en døgncyklus både i forhold til dagslyset, men også i forhold til hvornår en familie er i boligen.

”Vi skal fremme god arkitektur, som skal stå i rigtig mange år, og vi skal fokusere på de passive egenskaber ved byggeriet. Vi skal kort sagt udnytte byggematerialernes naturlige egenskaber, også fordi det dermed giver så lidt vedligehold som muligt, og fordi det er en del af æstetikken i boligen”, lyder det fra teglbranchen.

En lang række fordele
Tegl er i manges bevidsthed indbegrebet af kvalitet og godt håndværk. Det er heller ikke for ingenting, at tegl scorer højt på internationale standarder for bæredygtighed, uanset om der er tale om energi, indeklima, økonomi eller genanvendelse.

Tegl er for det første et 100 % naturmateriale. Det består af brændt ler og indeholder ingen giftige stoffer. Materialet holder i mere end 150 år og kræver hverken overfladebehandling eller nogen egentlig vedligehold eller maling i hele sin levetid. I Danmark genanvendes i dag mindst 95 % af nedrevet tegl til f.eks. vejbelægning. Resten kan deponeres uden at skade naturen.

Læs mere om tegl og bæredygtighed på www.bygitegl.dk eller www.teglapp.dk

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen