Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Advarsel: IT-kriminelle angriber med henkastede usb stick

Node Image Upload usb_2.tmp

Et tilsyneladende tabt usb memory stick foran personaleindgangen er IT-kriminelles seneste metode til at lamme virksomheders IT-system og kræve betaling for genoprettelsen. If Skadeforsikring advarer om fremgangsmåden.

Seneste eksempel på IT-kriminalitet er et efterladt usb stick på en parkeringsplads forbeholdt ansatte, ved en virksomhed i Storkøbenhavn. Usb sticket indeholdt en ondsindet virus, der ville have låst og krypteret harddisken, hvis den var sat i en pc tilhørende en medarbejder.

For mange medarbejdere vil den naturlige reaktion på et fundet usb stick netop være at sætte det i sin pc og ud fra filnavne eller indhold finde frem til den kollega, der må have tabt det.

- Metoden er meget lavpraktisk. Mange virksomheder har retningslinjer for ikke at åbne vedhæftede filer eller aktivere links i mails fra personer og organisationer, man ikke kender. I denne metode udnyttes medarbejdernes intuitive hjælpsomme adfærd, men resultatet er ligeså skadeligt for virksomhedens IT-systemer, siger presseansvarlig Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring.

– Det, de IT-kriminelle ønsker at opnå, er at virksomheden betaler løsesum for at få låst op for harddisken igen, oplyser hun. Fænomenet kaldes Ransomware.

De IT-kriminelle har flere muligheder for at skaffe sig adgang til virksomheders IT-systemer.

- Et usb stick er blot en mulighed. Fremsendelse af mails med vedhæftede inficerede filer er en anden. Det er vigtigt, at man forholder sig kritisk til indkomne mails fra ukendte personer eller firmaer og eksempelvis heller ikke falder for fristelsen til at putte et fundet usb stick i sin arbejds-pc, selvom man ville gør det i den bedste mening, siger Birgitte Ringbæk.

If Skadeforsikring oplyser, at det i det aktuelle tilfælde fra Storkøbenhavn var en årvågen medarbejder, som fik memory sticket undersøgt inden det blev indlæst i virksomhedens computere. Skaden udeblev derfor.

If samarbejder med IBM, der varetager den 24-timers service, som virksomheder får adgang til via selskabets cyberforsikring. Erfaringen er, at de fleste virksomheder er rigtig gode til og opmærksomme på at advare medarbejderne, når de gør erfaringer om nye metoder og risici inden for cyberangreb.

- Udfordringerne er størst hos de små og mellemstore virksomheder, hvor man oftere ikke internt har samme IT-kompetencer og eksperter til rådighed som i de større virksomheder, når krisen for alvor spidser til. Tid er en afgørende faktor, når virksomhedens drift er lammet og eventuelt misbrug af oplysninger skal begrænses bedst muligt, derfor er 24-timers servicen med IBM en væsentlig del af vores forsikring, oplyser hun.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen