Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Boligudlejningsejendomme tiltrækker nye giganter og aktører

Node Image Upload artikelbillede.tmp

Læs analysen af boligudlejningsmarkedet her.

Den lave rente kombineret med en mere lempelig adgang til kapital end tidligere skaber lige nu pres på markedet for boligudlejningsejendomme. Og den situation høster både investorer og sælgere i hele landet fordele af.

På investorsiden fører pensionskæmpen PFA an med lanceringen af en helt ny investeringsstrategi for ejendomme. PFA, der ellers siden 2006 har fokuseret på kontorejendomme, har således meldt ud, at der nu skal investeres mellem to og fire mia. kroner i netop boligudlejningsejendomme.

Ifølge direktør i PFA Ejendomme A/S Michael Bruhn er denne beslutning taget for at skabe størst mulig værdi til pensionskunderne.

”Vi har gennemført en række succesfulde konverteringsprojekter fra kontor til boliger, og som markedet ser ud nu, giver det rigtigt god mening, at følge det op med en konkret investeringsstrategi,” siger Michael Bruhn og forklarer, at det ganske enkelt handler om at skabe afkast, også til dem, der skal på pension om 20 år.

”I den forbindelse er boligudlejningsejendomme, det tætteste vi kommer på et obligationslignende afkast,” siger han og fortæller, at PFA investerer i både nybyggeri og ikke-regulerede ældre ejendomme med fokus på udvikling og modernisering. Samtidigt understreger han, at giganten ikke kun kigger på København, når der investeres.

”Vi ønsker at folde strategien ud til både mindre og større byer, hvor der er fornuftig infrastruktur, eller hvor andre faktorer - som kommende supersygehus eller letbane - er med til at gøre området interessant i et bosætningsperspektiv,” siger Michael Bruhn og understreger: ”Det afgørende er, at vi kan opnå den rigtige volumen i en investering, og selv om for eksempel 30 lejligheder i en mindre provinsby isoleret set kan være en rigtigt god forretning, så giver det ikke mening for os. Det passer bedre for en lokal investor,” siger Michael Bruhn.

Interesse for oplandet
Selvom København stadig topper listen over de bedstsælgende boligudlejningsejendomme, står de lokale investorer i stigende grad i kø i hele landet. Det gælder primært i studiebyer som Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg, men i stigende grad presser kombinationen af lav rente og høj efterspørgsel også interessen ud af de store byers centrum. Det oplever blandt andre EDC Erhverv Poul Erik Bechs regionsdirektør i Nordjylland, Frank Jensen.

”Der er i det hele taget stor efterspørgsel efter boligudlejningsejendomme, og det gælder også byerne udenfor Aalborg,” siger han og fremhæver den netop solgte ejendom Baunebakken 11-13 i Støvring. En ejendom til cirka 30 mio. kroner.
”Den type ejendomme er det nemt at sælge lige nu, og der er interesse i markedet fra både traditionelle investorer og en ny type købere – Folk, der måske har solgt deres virksomhed, og nu leder efter et godt sted at gøre af overskuddet,” siger Frank Jensen.

Samme budskab lyder fra hans kollega i Syddanmark, regionsdirektør Karsten Jensen. I blandt andet Esbjerg oplever man en stor efterspørgsel på udlejningsejendomme med lejligheder på mellem 65 og 110 kvadratmeter, som hovedsageligt udlejes til studerende og ansatte i områdets stærke offshore-sektor.
”Priserne per lejlighed er steget og finanskrisen er bag os. Det betyder, at bankerne ser lidt mere lempeligt på ejendomsinvesteringer,” siger Karsten Jensen. Han peger på, at der i området findes potentielle købere til mindre boligudlejningsejendomme, blandt andet både lønmodtagere med opsparing, håndværksmestre og mellemstore ejendomsselskaber.

I det midtjyske er efterspørgslen ligeledes stor med klarest tendens i Østjylland, hvor Aarhus er det helt store trækplaster. Ifølge Investeringschef i Midtjylland Steen Møller søger flere investorer nu også nordpå mod Randers eller sydpå mod Vejle og Horsens området i jagten efter velegnede ejendomme samt - ikke mindst - ofte mulighed for et bedre afkast end i storbyen. Også han peger på, at særligt sælgere af mindre udlejningsejendomme i 10-30 mio. kroner-klassen laver gode forretninger for tiden.
”Den type ejendomme er der rigtigt mange af i Aarhus, og en del af dem er ejet af ældre mennesker, der måske er på vej på pension og derfor har et ønske om at frigøre værdien,” siger Steen Møller.

Godt tidspunkt at sælge
Netop den slags overvejelser lå til grund for beslutningen om at sælge en ejendom i den anden ende af landet, Victor Bendix Gade 357 på Østerbro i København. Ejendommen har i en længere årrække været ejet og drevet af fire søskende, der nu alle har nået en alder, hvor ejendomsdrift ikke længere er en prioritet.

”Vi arvede ejendommen efter vores far, og vi har gennem længere tid overvejet at sælge. Nu er det så sådan, at jeg er blevet 70, og nu gider jeg ikke mere,” siger Bent Pedersen, der har stået for driften af ejendommen på vegne af søskendeflokken.
”Det er så faldet sammen med et tidspunkt, hvor vi i samarbejde med EDC har kunnet få den rigtige pris,” fortsætter han og fortæller, at der i processen var to interesserede købere, der overbød hinanden, hvilken pressede prisen op med over en halv million kroner.

”De stod i kø for at købe, og det er jo en god situation som sælger. Men jeg tror nu også, at det er et godt tidspunkt at købe på. Ejendommen indeholder fx boliger, som er lette at leje ud, ejendommen er godt vedligeholdt med nye faldstammer i de fleste lejligheder, og den giver et godt afkast,” siger Bent Pedersen.

Makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen peger også på, at markedet lige nu tilbyder fordele for såvel sælger, der får en høj pris, og køber, der får et optimalt investeringsobjekt.

”Det afkast, man kan få på de finansielle markeder lige nu er presset helt i bund, og derfor er der god fornuft i investering i ejendomme, hvor du får godt afkast med minimal risiko. Boligudlejningsejendomme, i hvert fald i større byer, har tilmed den store fordel, at du er sikret en stabil omsætning.”

Han følger dog op med en advarsel om, at ”træerne ikke vokser ind i himlen,” hvilket måske kan inspirere de forsigtige til at sælge:
”Det man kan frygte er, at der på lidt længere sigt, opstår en usund situation, hvis folk begynder at spille meget hårdt på, at opnå værdistigninger i ejendommene,” siger Peter Bojsen Jakobsen.

Find den rette køber
Den succesfulde salgsproces, der førte til en prisstigning på Victor Bendixgade er ifølge investeringschef i EDC Erhverv Poul Erik Bech i København Poul Randrup, et klart symptom på den tendens, der også præger de øvrige landsdele: Der er stor efterspørgsel både centralt i byerne og i forstæderne, ligesom der er stor interesse for såvel indflytningsklare ejendomme som ejendomme, hvor en renovering kan sikre et fremtidigt højt afkast.

Poul Randrup fastslår således, at der er rigtig god mulighed for at finde en køber uanset ejendommens type eller stand.
”Hvis du har en ejendom med en forholdsvis lav leje i forhold til markedet, så kan du hæve lejen ved at foretage en optimering. Men det kræver kapital, og hvis banken ikke er med på den, kan det være et godt alternativ at realisere værdien ved at sælge ejendommen til en investor med lidt flere muskler,” siger han.

Ønsker man at sælge sin ejendom er hjælpen tæt på, og EDC Erhverv Poul Erik Bechs omfattende Køberkartotek bugner lige nu af interesserede investorer på jagt efter forskellige typer ejendomme i hele landet.
”Efterspørgslen fortsætter, og samtidigt ser vi ikke mindst i København et stigende lejeniveau. Men ingen ved med sikkerhed, hvor længe den udvikling fortsætter, og derfor er det et godt argument for at sælge nu,” siger Poul Randrup og fortsætter:
”Markedet i dag er gunstigt, uanset om man går med salgstanker, eller om man ønsker at optimere sin ejendom. Og vores landsdækkende team af specialister i investeringsejendomme står selvfølgelig klar til at rådgive om mulighederne.”

Faktaboks
EDC Erhverv Poul Erik Bech står for salget af mere end hver femte investeringsejendom på op til 100 mio. kroner i Danmark og administrerer derudover landets største Køberkartotek, som i skrivende stund tæller 1.548 aktive købere af Investeringsejendomme.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen