Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Analyse: Kraftig vækst i boligudlejningsmarkedet

Læs hele analysen her.

Markedet for investeringsejendomme har fuld fart på, og den situation ser ikke ud til at ændre sig foreløbigt. Heller ikke selv om renten igen stiger. Det viser et nærmere kig på de seneste års udvikling på investeringsmarkedet, hvor ejendomsinvesteringer i høj grad er blevet et tillokkende alternativ til eksempelvis obligationer.

I første kvartal 2015 skete der et massivt kursfald på obligationsmarkedet, hvilket førte til markante stigninger i den lange finansieringsrente. Investorerne frygtede på den baggrund, at afkastkravene muligvis ville blive tilpasset på samme skarpe facon. Men vi ser ikke entydige beviser på en direkte sammenhæng mellem realkreditrenten og afkastkravene. Dette kommer tydeligt til udtryk ved, at afkastkravene til for eksempelvis kontorejendomme i København har befundet sig stabilt omkring 5 % gennem de seneste 4-5 år. Ligeledes er der i historisk sammenhæng ingen beviser for, at renteniveauet er den primære value driver på afkastkravene på investeringsejendomme i Danmark. Det viser erfaringer fra eksempelvis IT-boblen og finanskrisen.

Fri af global uro
Det er værd at bemærke, at den internationale uro på de finansielle markeder, udløst af krisen i Grækenland og emerging markets, ikke har sat sig i markedet for erhvervsejendomme. Her har efterspørgslen været stabilt høj. Samtidigt er det vigtigt at understrege, at det nuværende renteniveau ikke må anses som den nye norm. Spørgsmålet er dog hvor vidt renteændringer giver grund til bekymringer i forhold til markedsaktiviteten og afkastkravene på investeringsejendomme.

Her er det bedste bud, at selv om renten er en væsentlig faktor i investeringsmæssige sammenhænge, så bestemmes afkastet i højere grad af bevægelserne på ejendomsinvesteringsmarkedet. Der ses dog undtagelser i markedet, idet primære ejendomme typisk er mere rentefølsomme, fordi de har en lavere risikopræmie som følge af større omsættelighed og højere efterspørgsel. Der er også unikke ejendomme, som har et betydeligt udviklingspotentiale, hvilket giver enkeltstående handler med lavere afkastkrav. Dette gælder bl.a. for boligudlejningsejendomme med omkostningsbestemt husleje, hvor der til tider handles til priser svarende til et afkast på mindre end 2 %.

Samlet set tyder intet dog på, at væsentlige renteændringer udløser tilsvarende afkastændringer på ejendomsmarkedet, da risikopræmien typisk har en negativ sammenhæng med renteændringer. Lav rente har sat turbo på markedet for især boligudlejningsejendomme, og alt tyder på, at den høje efterspørgsel fortsætter. Også når renten igen stiger.

Stor tilgang i aktive købere
De store fordele ved at investere i udlejningsejendomme ses også i den stigende efterspørgsel i markedet. I EDC Erhverv registrerer man løbende kundernes ønsker i et online Køberkartotek. I løbet af de sidste 7 år er efterspørgslen eksploderet og i 2015 havde man en stigning på hele 47 % købere af boligudlejningsejendomme. I dag har EDC Erhverv således 1548 aktive købere specifikt til boligudlejningsejendomme, fordelt over hele landet. De søger primært i 1-2 kommuner og typisk efter ejendomme i prisklassen 5-50 mio. kr. EDC Erhverv matcher dagligt deres ejendomme til salg med de ønsker, kunderne registrerer.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen