Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Ingen udsigt til overophedning i byggeriet

Ingen udsigt til overophedning i byggeriet

Udgifterne til byggematerialer fortsætter med at udgøre en stadig mindre del af byggeomkostningerne. Samtidig viser tallene for udviklingen i dansk økonomi generelt og i byggeriet i særdeleshed, ...

Udgifterne til byggematerialer fortsætter med at udgøre en stadig mindre del af byggeomkostningerne. Samtidig viser tallene for udviklingen i dansk økonomi generelt og i byggeriet i særdeleshed, at økonomien snarere lider af en mild forårsforkølelse end overophedning, som Morten Østergaard ellers har været alarmeret over i ugens løb.

Udgifterne til byggematerialer udgør stadig en mindre del af byggeomkostningerne
Materialer bliver stadig en mindre del af de samlede omkostninger ved at bygge. Således faldt materialernes andel af de samlede byggeomkostninger med 0,7% i 4. kvartal. Udgifterne til arbejdsløn steg tilsvarende med knap 3%.

- Umiddelbart er der ingen udsigter til overophedning i byggeriet. Ikke set fra vores side. Omsætningen er stadig ganske begrænset – og kun holdt oppe på grund af den ekstraordinære efterspørgsel fra Boligjobordningen i årets sidste kvartal. Der mangler med andre ord organisk vækst. Altså rigtig vækst. Den slags, der opstår, når hr. og fru. Jensen vælger at investere i ny bolig og/eller større boligforbedringer, fordi de har fået flere penge mellem hænderne, siger adm. direktør i Brancheforeningen Danske Byggecentre, Palle Thomsen.

Morten Østergaard har i denne uge været alarmeret over, at Boligjobordningen og fastfrysning af grundskylden kan føre til overophedning af dansk økonomi. Der er imidlertid ikke meget i tallene for dansk økonomi, der peger på, at der er en umiddelbar fare for overophedning. Tværtimod var væksten i BNP blot 0,4% og privatforbruget steg 0,8% i 4. kvartal.

Hvis man kigger på prognoserne fra de Økonomiske vismænd, er der heller ikke meget der tegner til økonomisk overophedning. For 2015 og 2016 anslår de, at udviklingen i BNP vil være på henholdsvis 1,5% og 2,6%.

Byggeriet er ikke i galop
Morten Østergaard har også notereret sig, at ledigheden i byggeriet er på niveau med de øvrige sektorer. Ledigheden er ganske vist faldet, siden krisen var værst, men det er ikke ensbetydende med, at niveauet er på et naturligt niveau. Ved indgangen til det nye årtusind var beskæftigelsen i byggeriet på omkring 170.000. Samtidig viser dagens tal også, at der i 4. kvartal var et ganske markant fald i boliginvesteringer på 1,7%.

- Det er skuffende, at Morten Østergaard forsøger at skræmme offentligheden til at tro, at økonomien er bare nogenlunde på vej til at nærme sig overophedning. Jeg synes tværtimod, at dagens tal viser, at vi blot er på vej til noget ,der ligner forsigtig optimisme i dansk økonomi. Langsigtet fokus på vækst må stadig være politikernes hovedprioritet, siger adm. direktør Palle Thomsen.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen