Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Erhvervsskolereform hænger på folkeskolelærerne

Node Image Upload Palle Thomsen.jpg

Den 1. august træder erhvervsskolereformen i kraft. Formålet er at styrke ansøgningen fra folkeskoleeleverne til erhvervsuddannelserne. Men en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut fra ...

Den 1. august træder erhvervsskolereformen i kraft. Formålet er at styrke ansøgningen fra folkeskoleeleverne til erhvervsuddannelserne. Men en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut fra juni viser, at flertallet af folkeskolelærer primært anser folkeskolen som forberedelse til gymnasiet. Det er ærgerligt, mener Brancheforeningen Danske Byggecentre, der gerne ser, at erhvervsuddannelserne bliver opprioriteret i folkeskolen.

Folkeskolelærerne glemmer erhvervsuddannelserne
Undersøgelsen fra Danmarks Evalueringsinstitut viser som sagt, at 60 % af folkeskolelærerne vurderer, at deres undervisning er rettet mod gymnasierne. Kun 14 % mener, at den er henvendt mod erhvervsskolerne. Fravælgelsen af erhvervsskolerne starter således allerede i folkeskolen.

Det er rigtig ærgerligt. I dag rekrutterer eksempelvis vores medlemmer, landets byggecentre, rigtig mange elever fra erhvervsskolerne, fordi de har de nødvendige kompetencer – professionelt og menneskeligt. Og generelt er de virkelig motiveret for at lære forretningen at kende og indstillet på at arbejde sig til en lederrolle. Men det giver sig selv, at hvis de allerede lærer i folkeskolen, at erhvervsuddannelser er sekundært i forhold til gymnasiet, er det nemt at forestille sig, at det ikke er de mest motiverede, der går den vej. Det kommer forretningerne til skade og i sidste ende er det samfundet og udviklingen, der kommer til at betale regningen, siger adm. direktør i Brancheforeningen Danske Byggecentre, Palle Thomsen.

Ansøgningen til erhvervsskolerne er halveret siden 2001
Siden 2001 er andelen af folkeskolens afgangselever, der vælger en erhvervsskoleuddannelse næsten halveret. Fra 32 % i 2001 til 18,5 % i 2014. I samme periode er andelen, der søger ind på en af de gymnasiale uddannelser steget fra 59 % til 74 %.

Det er et problem, at udviklingen går den vej – og i det tempo. For vores medlemmer betyder det jo, at det bliver utroligt svært at rekruttere tilstrækkeligt med egnede kandidater til lærepladserne. Og det er en selvforstærkende effekt. For hvis forretningerne ikke kan få eleverne, de skal bruge, må de jo finde andre løsninger. Det kan jo sagtens betyde, at lærepladsen som vi kender den i dag forsvinder, siger Palle Thomsen.

Behov for at tale uddannelserne op
Hos Brancheforeningen Danske Byggecentre er der fin tillid til den nye reform. Men man håber dog inderligt på, at politikerne går forrest og gør en ærlig indsats for at tale erhvervsskolernes renommé op.

Vi havde en fin debat på Folkemødet, hvor vi netop drøftede, hvordan vi løfter tilslutningen til erhvervsuddannelserne. Konklusionen var klart, at det ikke er uddannelserne det er galt med. Det er næsten udelukkende dens renommé. Og her kan politikerne gøre en stor forskel i den måde de omtaler uddannelserne. Hvis det skal blive en vinderuddannelse, skal den italesættes som en vinderuddannelse, siger Palle Thomsen.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen