Berlingske Business
BusinessDirect

Business Direct er en presseservice, der kan producere, distribuere samt eksponere din virksomheds pressemeddelelser. Har du spørgsmål om Business Direct kan du kontakte Christen Illemann på tlf. 2328 2207 eller cic@berlingskemedia.dk.

Er din bolig også ramt af MgO-skandalen?

Node Image Upload Boligrådgivning.jpg

Skandalen om de fugtsugende Magnesiumplader ruller indover landet. Tusindvis af boliger risikerer store skader eller nedrivning. Få eksperthjælp med det samme og handl hurtigt, før sagen forældes ...

Skandalen om de fugtsugende Magnesiumplader ruller indover landet. Tusindvis af boliger risikerer store skader eller nedrivning. Få eksperthjælp med det samme og handl hurtigt, før sagen forældes eller entreprenøren går konkurs, lyder rådet fra Danske BOLIGadvokater.

Har du renoveret eller bygget ny bolig fra ca. 2007 og frem til nu? Så bør du straks få tjekket, om der er blevet brugt MgO-plader. Det gælder også, selvom du måske ikke umiddelbart kan se skader på boligen. Der er nemlig tale om udviklingsskader, der kommer snigende, når det fugtige vejr indtræder om kort tid. Resultatet er fugt og korrosion af metaldele.

Hvad skal du gøre? – 2 enkle trin
Kontakt en byggeteknisk rådgiver og en BOLIGadvokat eller anden advokat med speciale i fast ejendom og entreprise. Sammen kan I fastslå, om der er brugt MgO-plader og om din bolig er i risikogruppen. Rådgiverne hjælper dig også gennem hele den efterfølgende proces.
Hvis der er brugt MgO-plader, så skriv til entreprenøren/leverandøren, at du undersøger sagen nærmere i samarbejde med rådgiver og advokat, og at du vender tilbage, sandsynligvis med et erstatningskrav. Er der allerede skader, skal det også anmeldes til forsikringsselskabet.

Forældelse – vær på mærkerne!
Forældelsesfristen i boligbyggeri afhænger af det regelsæt, boligen er opført efter. Typisk bruges regelsæt AB92 eller AB Forbruger, der typisk er i spil ved køb af typehuse. I førstnævnte er fristen for reklamation 5 år efter aflevering af det færdige byggeri, mens AB Forbruger har en absolut forældelsesfrist på 10 år.

Dog mister man retten til indsigelse senest 3 år efter, man har, eller burde have, opdaget skaden/problemet.

”Uanset regelsæt er forudsætningen for, at man ikke taber retten til reklamation, at man gør skriftligt opmærksom på problemer til den ansvarlige bygherre/entreprenør senest få måneder efter, at problemstillingen er opdaget. På den måde sætter man forældelsesfristen på standby, imens sagen undersøges. Så det handler om at være hurtigt ude”, udtaler Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater, der har fulgt sagen på tæt hold.

Konkurs – hurtig handling er afgørende
En anden god grund til at komme ud af starthullerne som boligejer er, at entreprenør eller leverandør risikerer at gå konkurs på grund af de store erstatningsbeløb, før man som boligejer får sine penge.

”Der er en begrænset pulje penge til at betale for skaderne. Man har vurderet skadesomfanget til omkring 1 milliard kroner, men ifølge vores kilder i byggemiljøet, er der snarere tale om det dobbelte. Derudover fravælger mange entreprenører den lovpligtige byggeskadeforsikring. Det betyder, at udviklingsskader, som i tilfældet med MgO-pladerne, ofte slet ikke dækkes af entreprenørernes produktansvarsforsikringer. Boligejerne står derfor rigtig skidt uden professionel hjælp fra en BOLIGadvokat”, påpeger Jan Schøtt-Petersen.

Danske Boligadvokater har i årevis advaret mod ikke at have Byggeskadeforsikring. Selvom denne har været lovpligtig siden 2008, viser statistikken, at der i 2009 kun blev tegnet byggeskadeforsikring i 1/3 af sagerne, mens det i 2010 var steget til 2/3 af alle sager.

Måske erstatning fra anden kant
Jan Schøtt-Petersen påpeger, at erstatningssagerne muligvis kan rettes direkte til producenterne af MgO-pladerne eller de virksomheder, der importerer pladerne til EU.

”Fokus i sagen har indtil nu været meget på entreprenørens ansvar. Men faktisk kan der godt være tale om producentansvar. Så der er muligvis adgang til at gøre produktansvaret gældende overfor producenter eller importører. Det er noget, der må undersøges nærmere”, udtaler Jan Schøtt-Petersen, og fortsætter:

”Hele sagen viser en stor svaghed ved byggebranchens certificeringsordninger, nemlig at byggekomponenter kun tjekkes for deres primære funktion og ikke for eventuelle ’bivirkninger’. F.eks. tjekkes vindplader kun for, om de kan modstå vind, ikke om de også suger fugt, afgiver gasser el.lign. Den slags kan hverken forbrugere eller branchen være tjent med i det lange løb”, fastslår han.

Læs mere om Danske Boligadvokaters arbejde på www.danskeboligadvokater.dk

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen