Berlingske Business

Politisk magt forpligter

skovhus
Overskrift
Redaktør, Berlingske Business Magasin, Claus Skovhus. Foto:
 

Hvert eneste år Berlingske Business Magasin har kåret den person med mest indflydelse i landet, har en betydningsfuld minister stået øverst på listen. Men forstår de, at indflydelse forpligter?

Ingen har mere magt end en siddende regering. Det er naturligt, og sådan bør det være. Men for første gang i Magtanalysens historie skulle det tage fire år for en statsminister at opnå førstepladsen.

Helle Thorning-Schmidt er inde en periode med fremdrift for sit eget parti, mens den folkelige opbakning til den samlede regering ikke har forandret sig.

I de seneste mange måneder har meningsmålinger overskygget indholdet i den politiske debat, godt hjulpet af politiske kommentatorer.

Det paradoksale er, at vi først med selve valgudskrivelsen synes at få en substansdiskussion om politik. Gennem hele foråret har hovedfokus været på taktik, alliancer og politisk strategi.

c

En Gallup-undersøgelse foretaget for Magisterbladet kunne for nylig fortælle, at borgerne var trætte af politiske kommentatorer og af lobbyister. Befolkningen ville hellere høre, hvad almindelige borgere har på hjertet, hvad forskerne mener, og hvad erhvervslivet tænker.

Undersøgelsen indikerer afstand mellem den politiske elite og alle dem, som politikdannelsen vedrører.

Politikere vil sikkert sige, at de ofte lytter til almindelige borgere, forskere og erhvervslivet, og det sker da også i diverse nedsatte kommissioner, råd, erhvervsklubber og andre mere eller mindre formaliserede sammenhænge. Men har politikerne borgernes og erhvervslivets forhold helt inde under huden?

Spørgsmålet er, hvor meget der er alibi, og hvor meget der er ægte interesse?

Efter den 18. juni får vi en ny regering. Uanset om den ledes af Helle Thorning-­Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen, har de begge en opgave i at genvinde tilliden til borgerne og dansk erhvervsliv.

Den store udfordring er at skabe vækst og vedligeholde den økonomiske fremgang. Der skabes i øjeblikket mange nye arbejdspladser i danske virksomheder både i Danmark og i udlandet. Det er afgørende, at arbejdsmarkedet bliver udvidet, at der er tilstrækkelig arbejdskraft, og at vi har et fleksibelt arbejdsmarked, hvor de ledige stillinger bliver besat så hurtigt som muligt.

12BBMTorben-mger.jpg

I stedet for at spørge erhvervslivet, hvordan vi gør det nemmere for virksomhederne at rekruttere den rigtige arbejdskraft, kommer den politiske diskussion til at handle om indvandring. Når virksomheder opretter produktion og arbejdspladser i udlandet, handler den politiske debat om mangel på loyalitet med samfundet.

Virksomhederne beskyldes for at spekulere i skat, tilskudsregler og billig arbejdskraft, uagtet at den strategiske beslutning tilfører samfundet værdi i form af vækst, større overskud, større skattebidrag og højere afkast til investorer.

Overregulering

Revisionsfirmaet PwC har spurgt, hvad dansk erhvervsliv frygter mest. Helt i top står frygten for politisk regulering.

Erhvervslivet oplever, at samfundet bliver mere og mere rigidt, og at der bliver brugt mere og mere tid på at sætte flueben i skabelonagtige rubrikker. De oplever, at kontrol og nye regler overskygger kommercielt og strategisk arbejde.

 

Ved det årlige VL-døgn for nylig sagde bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen fra A.P. Møller – Mærsk, at han frygtede, at den danske ledelsesmodel ville blive degenereret af kontrol, nulfejls­tyranni og massiv overregulering fra det politiske system. Indtil nu har ingen politikere forholdt sig til erhvervslivets bekymringer.

Det bekræfter erhvervslivet i, at politikerne sidder på magten, og at de agerer i et rum, hvor blikket er rettet mod meningsmålinger. Men magt forpligter. Svigt opstår, når magten bliver selvtilstrækkelig.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen