Berlingske Business

Landmænd vil have lov til at gøde mere

Bæredygtig Landbrug kræver danske særregler, der begrænser landmændenes brug af gødning, ophævet. Reglerne er i strid med EU-reglerne, lyder det.

»Vi vil have lov til at producere og gøde, som vores kolleger i EU gør det.«

Det er kravet, Bæredygtigt Landbrug er gået til domstolene med, fordi organisationen mener, at det er på tide at afskaffe de danske særregler, som begrænser landmændenes brug af gødning.

Mandag begyndte retssagen mod Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri ved Vestre Landsret i Viborg, hvor mere end 116 landmænd var kørt i traktorer til torvet foran retten for at vise deres støtte.

Landmændene ønsker nemlig ikke længere at gøde efter danske særregler, der tager udgangspunkt i en økonomisk beregningsmodel, men vil i stedet følge EUs regler på området, som bygger på et »ligevægtsprincip«, forklarer administrerende direktør Bjarne Nigaard fra Bæredygtigt Landbrug.

»Det må være vigtigere at se på, hvad planterne har behov for, og hvad de skal have for at kunne vokse - ikke for meget, for så ville der ske en udvaskning og en belastning af miljøet, men heller ikke for lidt, for så udsulter vi planterne. I øjeblikket er det sidstnævnte, der sker i Danmark,« siger han.

I flere EU-lande er det netop princippet om ligevægt, landmændene gøder efter, og man skal ikke længere end over den dansk-tyske grænse for at finde forskellene. Herhjemme må landmænd i dag gøde en hektar med omkring 150 kilo kvælstof, hvorimod en hektar i Tyskland må gødes med omkring 220 kilo kvælstof.

Ifølge Bjarne Nigaard har det store økonomiske konsekvenser for danske landmænd, at gødningsreglerne hviler på økonomiske beregninger.

»Som reglerne er nu, betyder det et tab på op til 2.000 kroner per hektar. Dermed betyder det liv eller død rent økonomisk for mange af dem, om de kan få deres planter til at overleve og give en ordentlig kvalitet,« siger direktøren, der ikke mener, at det vil være miljøskadeligt at ændre på gødningsloven:

»Med den viden kan vi godt i dag tåle at gøre det på samme måde, som svenskerne, tyskerne og EU-landene i øvrigt gør det.«

Bæredygtigt Landbrug mener, at en sagen bør have opsættende virkning, så særreglerne ikke er gældende, indtil der falder dom i sagen.

Sagen løber hele ugen ved landsretten, hvorefter der afsiges kendelse, hvad angår kravet om opsættende virkning. Der kan gå flere måneder, før dommen falder.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen