Berlingske Business

Hjort er Løkkes bedste mand

28BBMEL-vil-vaelte-Hjort-hv.jpg
Finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Det er ikke tilfældigt, at Claus Hjort Frederiksen nu sidder som værkfører i Slotsholmens vigtigste maskinrum, Finansministeriet. Han får brug for al sin styrke, kunnen og erfaring for at skabe resultater for V-regeringen.

Når den nye politiske sæson for alvor går i gang, kommer Claus Hjort Frederiksen til at spille en vital rolle for statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans V-regering.

Løkke har i det kortfattede regeringsgrundlag på kun 36 sider samt i en stribe større tiltrædelsesinterviews opsat de pejlemærker, som han vil styre efter.

Men det bliver i høj grad Claus Hjort Frederiksen, som skal sikre, at chefens planer bliver skruet rigtigt sammen og bliver forhandlet på plads med de øvrige partier på Christiansborg.Set i det lys bliver Hjort en ekstremt magtfuld mand på Slotsholmen.

aaa

Og det er der for så vidt intet nyt i. En finansminister er per definition indflydelsesrig, for Finansministeriet har rollen som den store koordinator i en regering. Kontorerne med budgetbisserne i Den Røde Bygning udgør enhver regerings maskinrum, og den politiske chef spiller altid en afgørende rolle for en regerings resultater.

Men ud over den magt, som ligger i positionen som finansminister, har Claus Hjort den fordel, at han politisk står stærkt. Internt i Venstre har han en unik position som manden, der har formået at være rådgiver og væbner for skiftende partiledere – fra Uffe Ellemann-Jensen over Anders Fogh Rasmussen til Lars Løkke Rasmussen – ligesom han har spillet en nøglerolle i at gøre Venstre til et regeringsbærende og bredt funderet borgerligt folkeparti.

Eksternt er han vellidt i de øvrige borgerlige partier – og i særdeleshed hos topledelsen i DF – og respekteret hos modstanderne i rød lejr.

Der er næppe tvivl om, at han får brug for al sin styrke, kunnen og erfaring, når han for alvor skal til at skabe resultater for V-regeringen. Han kan glæde sig over en overbevisende start i dagene efter regeringsdannelsen. Inden nogen nåede at blinke med øjnene, var håndværkerfradraget genindført med støtte fra bl.a. SF og Alternativet, ligesom en storstilet aftale om den kommunale økonomi kom på plads med støtte fra Socialdemokraterne og de Radikale.

Aftalerne blev indgået i et tempo og med en effektivitet, som kom bag på alt og alle.

Nøgtern analyse

Fra nu af bliver det sværere, meget sværere, men få vil være bedre trænet til på samme tid at finde smutvejene og have blik for faldgruberne i det politiske landskab end Claus Hjort Frederiksen, som er kendt for sin analytiske sans og sin evne til at vurdere politiske situationer nøgternt og koldsindigt.

At han ikke er økonom, men jurist, betyder selvfølgelig, at han ikke er på samme faglige niveau som en række af de økonomisk uddannede finansministre – tænk blot på Viggo Kampmann, Henning Christophersen, Mogens Lykketoft og senest Bjarne Corydon – men han kan sit stof.

vregering

Skal man pege på en svaghed hos finansministeren, ligger den snarere i hans evner som kommunikator. Han er Venstremand til benet, og det gør, at han kan appellere til kernepublikummet, men omvendt bliver han næppe manden, der formår at nå ud til bredere vælgergrupper eller trækker midtervælgere over midten til blå lejr.

Den ligefremhed, sunde fornuft og rustikke charme, som finansministeren besidder i rigt mål, når aldrig ud gennem TV-skærmen, hvor han snarere toner frem som en hård og kantet partisoldat. Som kommunikator udadtil bliver hans værdi for regeringen derfor begrænset.

Men det vil næppe få ham til at ligge søvnløs. Han ved godt, at de færreste finansministre vinder skønheds- og popularitetskonkurrencer. Til gengæld får de chancen for at justere på samfundets indretning og skabe de resultater, der definerer en regerings betydning.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen