Berlingske Business

Urimeligt bureaukrati i simpel arvesag?

Bureaukrati_brevkassen_Business
udvalg, som blandt andet ser på hele skifteretsområdet, herunder mulighederne for yderligere forenkling og digitalisering, Foto:

Hvorfor alt det papirarbejde, når ægtefællen er eneste arving?

? I år blev jeg på grund af dødsfald alene og skal dermed aflevere en åbningsstatus i »et forenklet privat skifte med ægtefællen (altså mig) som eneste arving«.

Det vil sige, at der hverken er livsarvinger at tilgodese eller boafgift at afregne.

Hvad er logikken i, at jeg skal besværes med at udarbejde den nævnte åbningsstatus med en minutiøs opregning af afdødes aktiver og passiver; de sidste er omkostninger til bisættelse med videre, samt under »Ejerforhold« mine egne aktiver og passiver?

doedsbo_Brevkassen_Business

Jeg har også måttet igennem en yderst kompliceret digital tinglysning af skifteretsattest på to skøder, hvilken kun lykkedes med velvillig bistand fra en medarbejder ved retten i Hobro.

Kan Brevkassen forklare mig rimeligheden i dette bureaukrati?

Med venlig hilsen H.

! Som efterlevende ægtefælle skal du skal indlevere en åbningsstatus over boets aktiver og passiver pr. dødsdagen til skifteretten i to eksemplarer senest seks måneder efter dødsdagen, dog mindst to måneder efter boets udlevering.

Skifteretten påser, at betingelserne for valg af denne skifteform er opfyldt.

Advokatsalaer_Brevkassen_Business

Tinglysningen af ejerskiftet gælder her som ved andre ejerskifter, og det kan godt opleves som bøvlet, men i forhold til et almindeligt dødsboskifte er det ganske få formelle krav, der kræves opfyldt.

Der er i øjeblikket nedsat et udvalg, som blandt andet ser på hele skifteretsområdet, herunder mulighederne for yderligere forenkling og digitalisering, men hvad der kommer ud af det arbejde, vides endnu ikke.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk 

Uden ægtepagt forsvinder din pension

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen