Berlingske Business

Skal udlejning af lejlighed godkendes enstemmigt?

Udlejning_Business
Overskrift
Medlemmer af en ejerforening kan ikke bare melde sig ud, og det lægger visse begrænsninger på, hvor radikale ændringer der kan indføres. Foto:
 

Begrænsninger af ejernes handlefrihed er årsag til mange retssager.

? Vi ejer en lejlighed i en forening, hvor der i vedtægterne blot står, at ved udlejning skal kontrakten fremvises.

Der er foreslået en vedtægtsændring om at forbyde al udlejning. Kan det vedtages med et kvalificeret flertal - for eksempel 2/3 af stemmeberettigede - eller kræver det enstemmighed?

Med venlig hilsen C.

! Jura er ikke en eksakt videnskab, så du må tage mit svar med det forbehold. Hovedreglen ved afstemninger er, at spørgsmål afgøres med simpelt flertal (mere end halvdelen), og kun hvor vedtægterne siger andet, skal der et større (kvalificeret) flertal til.

Der er – som det også ligger i dit spørgsmål – ikke fuld frihed til at ændre vedtægter selv med kvalificeret flertal. Hvor grænsen går, har givet anledning til mange retssager, men det er trods denne kendsgerning fortsat et svært spørgsmål.

Andelfremleje_Business

Medlemmer af en ejerforening kan ikke bare melde sig ud. Det lægger visse begrænsninger på, hvor radikale ændringer der kan indføres. Spørgsmålet er, om overgang fra udlejning med godkendelse til aldrig udlejning er så belastende/begrænsende, at det skal tiltrædes af alle. Her vil jeres hidtidige praksis spille ind. Hvis udlejning f.eks. er tilladt fuldstændig frit, er det én situation. Har bestemmelsen været praktiseret stramt, så kan det se anderledes ud.

Det er ikke ualmindeligt, at ejerlejligheder udlejes. (Mindre almindeligt er det i andelsboligforeninger.) Derfor vil den beskrevne ændring være i det røde felt, hvor der er stor sandsynlighed for, at en domstol vil kræve enstemmighed. Begrundelsen for et forbud kan også spille ind. Har der været dårlige erfaringer med udlejning, kan dette spille ind.

lejligheder

I kunne overveje at vedtage bestemmelse om udlejningsforbud fremadrettet, således at det først kommer til at gælde efter salg. Dette ændrer ikke med sikkerhed på resultatet. Jeg tør ikke give et mere håndfast svar, men må henvise til jeres advokat, som ud fra flere konkrete oplysninger bedre kan vejlede jer.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen