Berlingske Business

Skal en erstatning virkelig deles ved skilsmisse?

27BUSTestamente-2-114237.jpg

Efter en arbejdsskade har den ene ægtefælle fået udbetalt en erstatning – den anden ægtefælle mener, at det skal være fælleseje.

? Min mand og jeg har netop skrevet testamente og ægtepagt – sidstnævnte fordi vi skulle tilbagekalde en tidligere ægtepagt, hvor min mand havde særeje.

Jeg har fået udbetalt en erstatning efter en arbejdsskade. Min mand overbeviste mig om, at den i ægte­pagten skulle indgå som »fælleseje i lige sameje«, men jeg er nu meget usikker på, om det er rigtigt.

Han har et særbarn (som har givet samtykke til tidsbegrænset uskiftet bo), der ville gøre, at boet skulle skiftes med det samme – og ikke efter fire års henstand efter dødsfald, som jeg har opnået nu.

Er min erstatning ikke skilsmissesæreje – det er trods alt min fremtidige løn?

Livsændring RB PLUS Fraskilte kan miste formuer i pension

Kan jeg ikke udtage min erstatning uden om boet – den står på kreditor­beskyttet konto, og vi har orden i sagerne, så vi kan se, at nogle penge er gået til udbetaling til forældrekøbs­lejlighed.

Er min erstatning ikke under alle omstændigheder min? Selvfølgelig skal min mand og vores fælles børn arve mig, hvis jeg dør først, men hvorfor skal hans søn arve min erstatning?

Man er meget sårbar i min situation, så jeg har svært ved at henvende mig til en advokat, fordi min mand siger, at jeg så ikke har tillid til ham. Men når jeg ser vores testamente og ægtepagt, ser det forkert ud, at min erstatning er fælleseje.

Med venlig hilsen C.

13BUSAdvokat-Anne-Broksoe#2.jpg

! Du kan holde ménskadeerstatning og erhvervsevnetabs­erstatning uden for bodelingen ved separation eller skilsmisse, hvis beløbene ikke er forbrugt. Dette følger af erstatningsansvarsloven § 18, som lyder således:

§ 18. Krav om erstatning og godt­gørelse for personskade og krav om erstatning til den, der har mistet en forsørger, kan ikke overdrages, så længe kravet og dets størrelse ikke er anerkendt eller fastslået af domstolene.

Stk. 2. Erstatning og godtgørelse som nævnt i stk. 1, der ikke må antages at være forbrugt, indgår ikke i formue­fællesskabet mellem ægtefæller ved skifte i anledning af ægteskabs ophør, separation eller bosondring. Erstatningen eller godtgørelsen indgår dog i formuefællesskabet, når den, som erstatningen tilkommer, afgår ved døden, medmindre erstatningen eller godtgørelsen ifølge ægtepagt er særeje.

Stk. 3. Reglerne i stk. 1 og 2 finder ikke anvendelse på krav om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

offended young  couple

Hvis du holder erstatningen adskilt, så den ikke sammenblandes med fælles midler, så er det godt nok. Hvis du dør før din mand, så bliver erstatningen til fælleseje. Det betyder, at din mand som ægtefælle har ret til halvdelen og tager arv efter den anden halvdel.

Din mands søn arver dig jo kun, hvis du ved testamente har givet ham arveret. Det er korrekt, at du som længstlevende ikke kan sidde i uskiftet bo med særejemidler. Dør din mand før dig, vil din erstatning ikke skulle indgå i din mands dødsbo.

Wife and husband signing divorce documents or premarital agreement

Hvis du ved din ægtepagt har gjort erstatningen til fælleseje – som en gave – så bør du konsultere din advokat og høre om baggrunden og om behovet for ændring.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen