Berlingske Business

Min far kræver særeje for lån til bolig

Pix: brevkasse 08BUSAndelslejligheder-1945.jpg
Jægerborggade på Nørrebro i København, er den gade i Norden, der har flest andelsboliger.

To, der elsker hinanden, ser alt lyst og lykkeligt, men sikker på fremtiden kan ingen være – penge kan som næsten intet andet splitte familier.

? For år tilbage købte jeg en andelslejlighed, som jeg lånte penge til af min far. For at være sikker på at kunne få sine penge igen, indføjede min far en linje i låneaftalen, der sagde, at i tilfælde af ægteskab skulle lejligheden være særeje. Dette havde jeg ingen betænkeligheder ved dengang.

Nu har jeg så været så heldig at finde pigen i mit liv, og vi skal giftes. Min far holder fast i aftalen om særeje og vil kun undvære den, hvis han får en anden form for sikkerhed, f.eks. et pantebrev i lejligheden eller begunstigelse i min livsforsikring eller andet. Min tilkommende og jeg er dog enige om, at vi ikke vil have nogen ægtepagt, og vi vil helst også undgå de andre krumspring.

02BUSscan2005-1232006-5btif.jpg

Min restgæld til min far er på 260.000 kroner, og lejligheden kan i øjeblikket sælges for omkring 650.000 kroner. Vi har ingen yderligere gæld og har andre aktiver, bl.a. to biler.

Har min far nogen som helst grund til at være mere bekymret i forhold til at få sine penge igen, efter vi er blevet gift, end da jeg var single – selv om vi ikke laver ægtepagt?

Hvis vi bliver skilt, bliver alt delt 50/50, og der vil stadig være rigeligt til, at han kan få sine penge.

Hvis vi begge falder ned med flyet på bryllupsrejsen, vil mine forældre og svigerforældre være nærmeste pårørende, og de vil dele 50/50, og dermed vil han stadig få, hvad der er hans.

Hvis kun jeg dør, vil min gæld til ham skulle tages fra boet, inden nogen andre arver noget, så her vil han også få, hvad der er hans.

Er det korrekt? Kan I komme i tanker om nogen scenarier, hvor han ikke er dækket ind?

Med venlig hilsen B.

18BUSbrevkassen-125205.jpg

 

 

! Det er jo en tricky sag, som naturligvis kan løses – men vær meget opmærksom på, at den indeholder alle de kendetegn, der er ved noget, der kan blive til en tragisk konflikt, som kan splitte familien.

Din tilkommende og du er enige, og derfor kan din fars ønske jo sætte dig i forlegenhed, og det kan belaste forholdet mellem din far og den kommende svigerdatter. Det er derfor fint, at du reflekterer over det, og her er mit svar, at ja, din far har god grund til at være en anelse bekymret. Især, hvis restbeløbet er vigtigt for ham, f.eks. hvis det er en del af hans pensionsopsparing.

02BUS108690438-200814.jpg

Med de forudsætninger, du ridser op, er jeg enig i, at din far vil være sikret i vid udstrækning, men ikke 100 procent. Hans problem er, at verden ikke er uforanderlig. Hvis din ægtefælle – måske uden hun helt er klar over det – f.eks. har kautioneret, og der siden opstår en kautionsforpligtelse, så kan det føre til, at hun bliver insolvent, det vil sige har større gæld end formue. Hvis I er gift med fælleseje, og hvis hun dør før dig, så skal du aflevere halvdelen af din formue til hendes kreditorer.

Din far kan jo heller ikke vide, om du selv gældsætter dig, men her har han så i sin tid valgt at lægge det til grund, og han har kun stillet ét krav: At du ved indgåelse af ægteskab får lejligheden som dit særeje. Det løfte har du givet, og derfor har du den moralske bold.

Se at få talt ud med din far. En mand-til-mand-snak, hvor I vender tingene sobert og sagligt. Og er han fortsat bekymret, så giv ham dog sikkerhed i andelslejligheden.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H),

www.ForumAdvokater.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen