Berlingske Business

Må eksmanden bytte datterens gave fra moderen?

Gave_brevkassen
Nogle spørgsmål om forældres opførsel over for børnene og hinanden efter skilsmisse - som dette om en konfirmationsgave - handler mindre om jura og mere om anstændighed. Foto:

Er det chikane, når konfirmanden bliver overtalt til at bytte gaven fra den ene forælder?

SPØRGSMÅL?

Min kone og jeg gav sammen med resten af familien en PC til hendes datter i konfirmationsgave, hvilket hun havde ønsket sig. Datteren bor til daglig hos sin far, og der er delt forældremyndighed.

Datteren ønskede sig to gode fester frem for én dårlig, og det blev naturligvis indfriet. Hendes far får hende imidlertid til at sælge den nye PC, vel vidende at vi ligger inde med emballagen, kvittering samt garantibevis i min kones navn. Han har henvendt sig til butikken og har fået dem til at udstede nye papirer.

Er det overhovedet lovligt, og kan vi på nogen måde hjælpe datteren? Retfærdigvis skal det dog nævnes, at han har sat pengene fra salget af computeren ind på en konto, som kun han selv kan råde over, med henblik på senere at købe en computer til hende for pengene.

Med venlig hilsen C.

SVAR!

En konfirmationsgave er straks fra gavens givelse modtagerens ejendom. Det er derfor datteren, som suverænt bestemmer, hvad hun vil gøre ved gaven. Hun er i sin gode ret til at bytte den. Og hun kan også få pengene tilbage i butikken, hvis det er butikkens politik at acceptere det.

Du skriver, at faderen har fået hende overtalt til at skille sig af med computeren. Da jeg for nylig stod i stemmeboksen til folketingsvalget, var der en politiker, som havde fået mig overtalt til at stemme på pågældende. Måske var det også, fordi jeg blev overtalt af min kone. Men det var jo alligevel mig, der stemte.

SKILSMISSE_brevkassen

En konfirmand er så stor, at man ikke med succes handler fuldstændigt hen over hovedet på hende. Hvis hun er sur på sin far over det, må hun reagere direkte over for ham. Det er i al fald superdumt af enhver far at fratage en teenager en fin og dyr computer. Så mit bud er, at han har overtalt hende til at synes, at hun ikke skal have netop den computer men hellere en anden.

Det skinner igennem, at I tænker, at han skaffede computeren af vejen, fordi den kom fra jer. Den slags tanker kan man sagtens få. Men jeres trøst skal så være, at datteren er så stor, at hun kan gennemskue, hvad der sker – og hvorfor.

Gave2_Business

Juridisk er der dog intet, som I som gavegivere kan gøre. Der er heller ikke noget, som din kone kan gøre med den begrundelse, at hun har fælles forældremyndighed. Vi er helt ude af juraen og ovre i den sport, som hedder drilleri og mild chikane.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen