Berlingske Business

Kan stedfar pludselig begunstige sit eget barn?

Signing a contract over dark background
ARKIVFOTO.

Skal ét barn have halvdelen og de øvrige fire børn kun have en brøkdel af arven?

? Vi er fire søskende efter vores biologiske mor, som var gift i 30 år med en mand, som også har et barn fra tidligere ægteskab. Hun har altid fortalt os, at der var lavet testemente således, at alle fem børn arvede på lige fod med en femtedel til hver efter længstlevende ægtefælle.

Efter hendes død har hendes ægtefælle anmodet mundtligt om at sidde i uskiftet bo, hvilket vi fire særbørn selvfølgelig har givet mundtligt samtykke til.

Pludselig vender han på en tallerken og vil skifte ud fra en hel masse usammenhængende undskyldninger, men det viste sig hurtigt, at det handlede om, at vores mors mand ikke synes, at det var rimeligt, at arven efter ham skulle deles i en femtedel til alle børn. Han synes, det er helt rimeligt, at hans særbarn så i realiteten arver vores mors formue, da han jo vil arve 15/16 af hendes del af fælles formue.

Hordan kommer vi videre, og hvilke rettigheder vi har ifølge deres testamente?

Med venlig hilsen G.

Elderly woman sits at a table near the window.

! Til almindelig forståelse for svaret skal jeg oplyse, at spørgeren havde medsendt testamentet, som moderen havde lavet sammen med stedfaderen. I det var bestemt, at hvis der blev skiftet efter førstafdøde, skulle længstlevende arve mest muligt. Endvidere er det bestemt, at længstlevende frit skal kunne ændre testamentet, for så vidt angår arven efter længstlevende: »Dog skal den af os, som bliver længstlevende, ikke kunne ændre bestemmelserne i dette testamente til skade for førstafdødes livsarvinger.«

Længstlevende har ikke pligt til at sidde i uskiftet bo. Han er derfor i sin gode ret til at ønske skifte. I kan derfor under ingen omstændigheder forhindre, at boet skiftes, og at I nu får tvangsarven efter jeres mor. Det er derfor også rigtigt, at han kommer til at sidde tilbage med 15/16 af den fælles formue.

Imidlertid betyder det ikke nødvendigvis, at alt håb er ude for jer på langt sigt. Længstlevendes såkaldte testationskompetence er nemlig begrænset, da han ikke må ændre bestemmelserne til skade for Jer. I sidste ende betyder det efter min fortolkning af testamentet, at I skal arve hver en femtedel af den formue, som længstlevende vil efterlade sig.

Testamente

Længstlevende vil dermed være stillet nogenlunde på samme måde, som hvis han havde siddet i uskiftet bo. I arveloven er der nogle bestemmelser i § 83-85, der på mange måder minder om reglerne om misbrug af et uskiftet bo. Essensen af de regler er, at længstlevende ikke må disponere i levende live over formuen på en måde, der er til skade for dem, som måtte være indsat i et fælles testamente til at arve efter længstlevende.

I forbindelse med skiftet nu vil I få et grundigt indblik i formueforholdene, så I til sin tid vil have mulighed for at reagere, hvis der handles i uoverensstemmelse med testamentskompetencen.

Jeres sag giver mig anledning til at bemærke, at det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan man ønsker formuen fordelt efter længstlevende. Der er to grundlæggende principper, som jeg i al lystighed kalder henholdsvis »produktivitetsprincippet« og »ligedelings-princippet«. Det førstnævnte princip dækker over, at man I jeres eksempel ville sige, at halvdelen efter længstlevende skulle tilfalde dennes barn, mens den anden halvdel skulle tilfalde førstafdødes fire børn til indbyrdes lige deling. Ligedelingsprincippet er det, som faktisk var anført i deres testamente.

Med venlig hilsen

Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk

06BUSpengegave-154856.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen