Berlingske Business

Kan grundejerforeningen bestemme over mit hus og min have?

TIL BM BOL VORESKVVARTER.SØMDERMARKSVEJ.
Foto:

Farven på huset eller planterne – hvad må en grundejerforening bestemme?

§ Hvis nogle bygnings- og haveregler er opstillet og vedtaget på en grundejerforenings generalforsamling, er de så juridisk gyldige i forhold til foreningens og medlemmernes servitutter?

Med venlig hilsen H.

Grundejer_Brevkassen

! Spørgsmålet er en lille smule diffust. Det overordnede svar er, at beslutninger på en generalforsamling er bindende for medlemmerne, men at der bestemt er grænser for de indgreb, som man ved sådan en beslutning kan foretage i forhold til den almindelige ejendomsret, som man har i forhold til sit eget hus.

De fleste grundejerforeninger er opstået i forbindelse med, at området er blevet bebygget. Grundejerforeningens »grundlov« er typisk en servitut, som er blevet tinglyst af den, som har forestået udstykningen af grundene. Formålet med foreningen er oftest at fordele udgifterne til vedligeholdelse af fællesarealer og bestemme, hvordan fællesarealerne skal indrettes.

Når jeg læser dit spørgsmål, får jeg en fornemmelse af, at du omtaler en kolonihaveforening snarere end en forening i et villakvarter. I en kolonihaveforening er det meget almindeligt, at der i vedtægterne er meget faste bestemmelser om, hvordan haverne skal vedligeholdes, og ligeledes hvordan husene skal se ud.

Det er langt mindre almindeligt i et villakvarter. Her vil bestemmelser om udseende med videre typisk stå beskrevet i en servitut på grundene. Som eksempel kan man forestille sig, at man i forbindelse med udstykning af grundene har forestillet sig, at man vil have et særligt kvarter, hvor alle husene skal have samme farve. Hvis det står i en selvstændig servitut eller som en specificeret del af en villaservitut, vil bestemmelsen skulle respekteres.

Vedtaegter_Brevkassen_Business

Man kan sige det på den måde, at køberne af grunden på forhånd har kunnet gøre sig klart, at der er begrænsninger for, hvordan man maler sit hus.

Hvis ikke der er bestemt noget præcist i en servitut, vil det afhænge af grundejerforeningens vedtægter, hvor meget man vil kunne regulere ved en generalforsamlings­beslutning. Jurister siger det på den måde, at der skal være hjemmel til de beslutninger, man kan vedtage. Jeg forudsætter selvfølgelig, at vedtægterne er tinglyst som servitut på de ejendomme, som er medlem af grundejerforeningen.

Du kan formentlig godt fornemme, at mit svar i virkeligheden er, at naboerne ikke skal bestemme over dit hus og grund. Når spørgsmålet skal vurderes konkret, er det altså servitutterne, der først og fremmest regulerer forholdet. Sat på spidsen vil det være afgørende, om generalforsamlingens beslutninger af domstolene vil vurderes at ligge inden for vedtægternes rammer og er i overensstemmelse med foreningens almindelige formål.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen