Berlingske Business

Kan forening kræve deltagelse i arbejdsdag?

602733830.jpg
Kan man blive pålagt en bødestraf, hvis man ikke deltager i ejerforeningens gårddag, spørger en læser. Arkivfoto: Iris

I praksis virker det mange steder – juridisk er virkeligheden en lidt anden.

? I vores ejerlejlighedsforening har der gennem årene været en årlig arbejdsdag, hvor de, der ønskede det, kunne give en hånd med til forefaldende arbejde. Deltagerne har hidtil modtaget en erkendtlighed i form af smørrebrød, øl og snaps efter arbejdet. Det, synes jeg også, er i orden.

Men nu bliver det foreslået, at de, der ikke kan eller vil deltage, skal betale 500 kr. til foreningen. Kan man det?

10BUSBrev1-194643.jpg

Med venlig hilsen T.

 

! Jeg ved, det er praksis i mange ejer- og andelsboligforeninger, og det fungerer i praksis, men når du spørger ind til juraen, bliver det lidt firkantet. Det er nemlig juraens natur.

Emnet er stedmoderligt behandlet i den juridiske litteratur, og jeg har ikke kendskab til domme på området. Min egen holdning er, at hvis et gebyr har en rimelig størrelse målt op mod det, det skal kompensere for, så fred med det.

Men nu tvinger du mig jo til at svare »juridisk« – og det gør jeg så.

05BUShus-til-leje-113827.jpg

Jeg går ud fra, at der ikke står noget om emnet i formålsbestemmelsen i jeres vedtægter. Hvis det er rigtigt, så vil en vedtægtsbestemmelse om arbejdspligt og gebyr efter min mening – sat på spidsen i en retssal – kun gyldigt kunne vedtages ved enstemmighed. Ført ud i livet vil dette gøre det besværligt for mange foreninger, som har praktiseret arbejdsdage eller gebyr, men sådan er det, når juraen sættes på spidsen.

PS: For foreninger, der praktiserer fælles arbejdsdage, er det vigtigt, at der er tegnet kollektiv ulykkesforsikring.

Med venlig hilsen, Allan Ohms, advokat (H), ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen