Berlingske Business

Kan døtre købe lejlighed til en fast pris i fremtiden?

København er gået i udbrud Der blev solgt lejligheder for 35 m
Foto:

Køberet kan have store konsekvenser, og én dato er helt afgørende.

? Jeg har i forbindelse med køb og udlejning af forældrekøbslejligheder til mine døtre indføjet en købsret i lejekontrakten, således at mine døtre har en ret til at kunne købe lejligheden til samme pris, som jeg har erhvervet den til.

Det er gjort primært for at sikre døtrenes rettigheder i forbindelse med min eventuelle død eller skilsmisse.

Men der ligger også det i det, at jeg vil være tilfreds med ved salg bare at få de penge retur, som jeg har investeret. Købsretten kan udnyttes til enhver tid af døtrene.

Hvordan stiller denne købsret mig og mine døtre skattemæssigt?

Med venlig hilsen A.

11BUSfibernet-182341.jpg


! Om du og dine døtre er stillet godt eller ej, afhænger af, hvornår dine døtre har fået en køberet.

5. december 2007 er den afgørende dato.

Er der før denne dato indrømmet en køberet, så falder køberetten ikke ind under kursgevinstlovens regler om finansielle kontrakter. Hvis køberetten før 5. december 2007 blev udstedt til markedsværdien, for eksempel forældrenes købspris eller vurderingen på udstedelsestidspunktet, så var der intet at beskatte ved udstedelsen af køberetten, ligesom forældrene ikke fik en skattepligtig avance ved barnets udnyttelse af køberetten, og endelig kunne barnet sælge skattefrit, da det havde beboet ejendommen i ejertiden.

Den fidus kunne den daværende skatteminister ikke sidde overhørig.

Er køberetten indrømmet en eller flere af dine døtre 5. december 2007 eller senere, så er køberetten en finansiel kontrakt, der skal lagerbeskattes.

Jeg forudsætter, at køberetten har en løbetid på mere end 12 måneder - det vil sige, at den kan eksekveres mere end 12 måneder efter, at den er indgået.

Danish currency


Lagerbeskatningen betyder, at du og dine døtre hvert år skal medregne gevinst eller tab i den skattepligtige indkomst, idet der dog gælder begrænsninger på at anvende tabet til modregning i anden indkomst.

I tider med stigende priser på forældrekøbslejligheder vil barnet altså skulle medregne den årlige værdistigning på køberetten til den skattepligtige indkomst. Det kan have som konsekvens, at barnet beskattes af en indkomst, hvor barnet endnu ikke har fået pengene mellem hænderne, men det kan også betyde, at barnets indkomst i forhold til SU bliver for høj med et tilbagebetalingskrav til følge.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen