Berlingske Business

Kan DNA-test ændre gammel faderskabssag?

US-ENTERTAINMENT-TECHNOLOGY-TECHNICOLOR
Spørgsmålet er, at hvis jeg opsøger personen, og vi tager en DNA-test, der viser, at vi har samme far, har personen så krav på arv fra min far? Arkivfoto. Foto:

Dramaet i en sag om faderskab kan ødelægge familier – derfor beskytter loven til en vis grad status quo.

? Jeg har fundet ud af at min far – før han mødte min mor – har været i retten i en faderskabssag, hvor han blev frikendt. Sagen blev søgt genoptaget fire år senere, og igen gik min far fri. Det var i begyndelsen af 1960erne.

Efter min fars død 50 år senere har jeg forsket lidt i sagen og fundet frem til den person, som skulle være min halvbror. Det viser sig, at personen ligner min far en hel del. I domsudskriften fra dengang står der, at min far ud fra blodprøven sagtens kunne være far, men at der var omstændigheder i moderens forklaring, der gjorde, at dommeren valgte at frikende min far.

Spørgsmålet er, at hvis jeg opsøger personen, og vi tager en DNA-test, der viser, at vi har samme far, har personen så krav på arv fra min far?

Med venlig hilsen X.

coppia di anziani in riva al lago

! Jeg har læst dit spørgsmål et par gange og er faktisk lidt usikker på, hvilken interesse du som spørger har.

Jeg læser det sådan, at du ikke er i tvivl om, hvem der er din far. Spørgsmålet er så, om en anden kan kræve del i arven efter din far, fordi vedkommende måske i virkeligheden er din fars søn. Jeg fremhæver det, fordi din sidste linje forvirrer mig.

Det er, som om du har et ønske om, at retfærdigheden skal ske fyldest, hvis pågældende virkelig er din bror, og at han så får mulighed for at dele arven efter din far med dig. Det er ikke så sædvanlig en tankegang men dog en prisværdig indgang til en eventuelt øget familie.

Reglerne om faderskab findes i børneloven. Det alt­overskyggende princip i loven er, at man må affinde sig med den tilstand, som man har levet med i mange år, uanset om det biologisk måtte være helt korrekt. Genoptagelse af en faderskabssag er endvidere undergivet ret korte frister.

SINGAPORE-ECONOMY/EMPLOYMENT

Genoptagelse kræver, at moderen eller hendes dødsbo, faderen eller dennes dødsbo og barnet i enighed anmoder om det. Hvis spørgsmålet er forstået rigtigt, vil det således være en forudsætning, at den person, der nu er juridisk far til pågældende, som du tænker som din halvbror, samtykker. Det er endvidere en forudsætning, at det sandsynliggøres, at en anden mand kan blive barnets far. Det vil jo så i eksemplet være din far, som du måske via en DNA-test kan få sandsynliggjort som far til pågældende.

Da jeg går ud fra, at dødsboet efter faderen er afsluttet, tænker jeg, at det konkret for dig vil være rigtigt besværligt for ikke at sige umuligt.

Men jeg undrer mig godt nok over din interesse i det udfald.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen