Berlingske Business

Kan danske børn i udlandet arve sommerhus?

495762919.jpg
Hvis børnene er udenlandske statsborgere, kan de så eje sommerhus i Danmark?

Hvis børnene er udenlandske statsborgere, kan de så eje sommerhus i Danmark?

? Jeg er dansk statsborger og har været bosiddende uden for landets grænser i nu mere end 20 år. Min mand er tysk statsborger, og i 1998 købte vi sammen et sommerhus i Danmark.

I et tidligere svar nævner I, at i tilfælde af den danske statsborgers død arver den udenlandske ægtefælle det danske sommerhus og bliver dermed automatisk den nye ejer.

Hvordan er reglerne for egne børn? Vi har to døtre sammen, som vi gerne vil overdrage sommerhuset til, når den tid kommer. De har begge dobbelt dansk/tysk statsborgerskab, men det er uklart, om det bliver forlænget efter deres 21. leveår, da de aldrig har boet i en længere periode i Danmark. Vil de være berettigede til at arve sommerhuset efter min mand eller mig?

Med venlig hilsen P.

Last will and testament


! Ja, dine døtre må gerne overtage sommerhuset. Også hvis de »kun« er tyske statsborgere.

Der skal som udgangspunkt en særlig tilladelse til fra det danske justitsministerium, før udlændinge kan få lov til at købe sommerhuse i Danmark, også selv om der er tale om EU-borgere. I 2015 gav Justitsministeriet en sådan tilladelse i 286 tilfælde, og i samme periode blev der givet 122 afslag på ansøgninger. Langt de fleste tilladelser blev givet til Norge (154 stk. i 2013), der dog også modtog flest afslag (85 stk. i 2013).

Det skyldes, at Danmark ved indtrædelsen i det daværende EF fik lov til at beholde sine særregler på området om køb af ejendomme, der ikke er helårsboliger. Med Maastricht-traktaten blev denne særregel indføjet i en protokol til traktaten. Der stilles med jævne mellemrum forslag i Folketinget til ændring af reglen. Senest har Liberal Alliance i folketingsåret 2015/16 foreslået reglen afskaffet.

En udlænding har dog ret til at arve et sommerhus i Danmark, ligesom der er mulighed for at overtage et sommerhus i forbindelse med skilsmisse, en ægtefælles død eller som gave til børn, selv om erhververen ikke lever op til kravene om bopæl.

Dette følger af Erhvervelseslovens § 2 (Lovbekendtgørelse nr. 265 af 21/03/2014), der lyder: »Erhverves fast ejendom ved arv, ved overtagelse til hensidden i uskiftet bo eller ved deling af fællesbo, er justitsministerens tilladelse ufornøden. Det samme gælder erhvervelse ved gave til slægtninge i ret op- og nedstigende linie.«

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

07BUSUSA-STOCKS-141459.jpg

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen