Berlingske Business

Kan bestyrelse nægte at vise medlemmerne bilag?

Stack of bills and pen

Konflikter kan på ingen tid spinne ud af kontrol, mens det kræver knofedt og dialog at få løst dem. Tal sammen!

? Vi er medlem af en grundejerforening, og vi er medejer af vores lokale vandværk. Det er to selvstændige enheder, men bestyrelsen for grundejerforeningen er også bestyrelse for vandværket, og begge generalforsamlinger er flettet godt og grundigt sammen.

Blandt andet har grundejerforeningen lånt en del millioner kroner af vandværket til ny asfaltering af områdets veje.

Der er nogle poster i begge regnskaber, som en del grundejere ønsker, at bestyrelsen skal redegøre for i detaljer. Ved seneste generalforsamling blev bestyrelsen spurgt, men den kunne ikke svare, for »vi kan ikke medbringe alle bilag til generalforsamlingen,« blev der sagt.

Efterfølgende har nogle forsøgt at få de ønskede oplysninger, hvilket formanden ikke ønsker at efterkomme: Vi kan ikke få bilagene at se på foreningens kontor, for »det har vi ikke ret til,« er formandens kommentar.

Det, som grundejerne ønsker at få oplyst, vedrører udgifterne til generalforsamlingen og udgiften til bestyrelsesmøderne.

Spørgsmålet er altså: Har grundejerne ikke ret til at få disse oplysninger, det er jo trods alt vores penge, som bestyrelsen råder over? Der er bogført ca. 100.000 kroner under de to poster i regnskaberne, så det er da mange penge, som bestyrelsen ikke vil oplyse ejerne nærmere om.

Med venlig hilsen J.

pix: lejlighed

! Som medlem af en forening har du visse pligter og visse rettigheder. Blandt medlemsrettighederne hører kravet om, at der på en generalforsamling gives sagligt relevante oplysninger om foreningens forhold i bestemte henseender.

Der gælder en undtagelse, hvis fremlæggelse af oplysninger vil kunne skade foreningen væsentligt eller udgør et indgreb i andres private rettigheder. Kan sådanne oplysninger ikke gives på mødet, skal de fremlægges senere, eventuelt ved at der gives adgang til gennemgang på foreningens kontor.

Et medlem har ret til informationer om foreningens forhold, hvis de er relevante for medlemmets stillingtagen på en generalforsamling.

Efter min mening har I ret til at se de nævnte bilag.

TIL BM BOL VORESKVVARTER.SØMDERMARKSVEJ.


Hvis bestyrelsen ikke vil udlevere bilagene, kan I jo i yderste konsekvens afholde generalforsamling og afsætte bestyrelsen, og på den måde kan I få adgang til bilagene. I har også mulighed for at gøre foreningens revisor opmærksom på, at I forgæves har efterspurgt information. Revisor vil herefter skulle forholde sig særligt opmærksomt på påpegede forhold.

Det virker lidt besynderligt, at I ikke kan få adgang. Jeg kan ikke lade være med at advare om de alt for mange tilfælde, hvor en sag af denne art er endt i konflikt og opdeling af medlemmerne i to eller flere lejre. Det kan forpeste stemningen, og derfor vil jeg varmt anbefale jer at gøre et nyt forsøg på at få etableret en dialog. Forklaringen på afvisningen kan jo være, at bestyrelsesmedlemmerne føler sig mistænkeliggjort og overfor det kan stå berettigede og ikke uvenligt mente hensyn.

Få talt ud om det. Vis eventuelt bestyrelsen dette indlæg, sæt jer sammen og få luftet ud, så I kan komme godt videre. Det kræver lidt knofedt – omvendt kræver det ikke ret meget at optrappe konflikten. Men det gør det at lukke den ned igen.

Altså: Stor reklame for dialogen. For sam-talen.

Held og lykke.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Penge

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen