Berlingske Business

Kan banken »sælge« et ejerpantebrev videre?

609049292.jpg
Foto: Iris.

Køber sparer penge i forhold til helt ny tinglysning, men bankens gebyr kan diskuteres.

? Vores datter fik i 2010 en kassekredit i en bank. Der blev i den anledning oprettet et ejerpantebrev på 120.000 kroner som sikkerhed for dette.

Vores datter indfriede for et par år siden kassekreditten, men vi glemte alt om ejerpantet. I forbindelse med at hun nu har solgt lejligheden, finder vi så ud af, at ejerpantet aldrig er blevet aflyst.

Vi beder så banken om det i august. Det er ikke sket nu over en måned senere.

På forespørgsel om hvorfor, skriver banken så, at de venter på, at købers bank skal sende dem 1.000 kroner, da køber har ønsket at overtage ejerpantet.

Spørgsmålet er så, hvem har ejendomsretten/råderetten til dette ejerpantebrev?

Er det så vores datter, der har krav på de 1.000 kroner? Eller skal man finde sig i, at banken bare tager dette beløb?

 

Med venlig hilsen S.


26BUSskilsmisse-121021.jpg

 

! Det er et sædvanligt vilkår i forbindelse med køb af en ejendom, at et ejerpantebrev tinglyst i den handlede ejendom transporteres til den nye køber, der kan anvende sikker­heden i forbindelse med en eventuel delvis bankfinansiering.

Dette koster alene den nye erhverver afgift på transportpåtegningen med 1.660 kroner. Køber sparer på denne måde værdiafgiften med 1,5 procent af ejerpantebrevets hovedstol. Din datter har sandsynligvis tiltrådt dette vilkår ved sin underskrift af købsaftalen.

En sælger kan ikke med fordel bruge pantebrevet i en anden ejendom, som sælger måtte købe som erstatning for den solgte. Det ville fordre en tinglysning af udvidelse med den nye ejendom til fuld tinglysningsafgift på 1,5 procent af ejerpantebrevets hovedstol med tillæg af en grundafgift på 1.660 kroner suppleret med en aflysning af den solgte ejendom, som dog er gratis.

Det kan diskuteres, om det er rimeligt, at banken tager sig betalt med 1.000 kroner for at underskrive en transportpåtegning. Havde beløbet været større, kunne man være fristet til at spørge Finanstilsynet.

Med venlig hilsen

Susanne Graffmann, advokat (H),

www.ForumAdvokater.dk

08BUSBolig-173932.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen