Berlingske Business

Kan banken bestemme over foreningens vedtægter?

548271001.jpg
Foto: Iris.

Lille forening forstår ikke bankens krav om mere præcise vedtægter – men juridisk uklarhed bør udryddes, svarer Brevkassen.

? Jeg er medlem i en mindre forening. På årets general­forsamling blev der valgt en ny kasserer, og i forbindelse med kassererskiftet har banken nu meddelt, at vedtægterne skal ændres, idet der ikke må være en beløbs­begrænsning under tegningsforhold.

Disse vedtægter har været afleveret til banken tidligere, hvor der ikke har været spørgsmål hertil. Jeg ved godt, at bankerne er meget opmærksomme på hvidvaskning og skuffeselskaber, men jeg har aldrig hørt, at en bank kan blande sig i foreningsvedtægter.

252881845.jpg


Det fremgår: Foreningen tegnes af formanden og kasserer i forening. Beløb under 5.000 kroner kan godkendes af formand eller kasserer.

Sådan som jeg læser (og tolker) paragraffen, så skal man selvfølgelig vide, hvem der forpligter foreningen ved låneoptagelse eller køb af varer. Over for banken skal der afgives en fuldmagt af bestyrelsen, hvorefter kassereren alene kan disponere over bankindeståendet.

Bilagskontrollanten skal kontrollere, at bilagene er forsynet med påtegning for så vidt angår beløb over 5.000 kroner.

07BUSK-lderrod-154737.jpg


Jeg har fundet en hjemmeside – frivillighed.dk – som blandt andet fortæller, hvordan man laver sine foreningsvedtægter.
Er der sket ændringer på dette område, og kan banken blande sig i foreningsvedtægter? Hvis der er afgivet en fuldmagt fra bestyrelsen over for banken, er det så ikke nok?

Med venlig hilsen J.


! Jeres bank kan stille betingelser for jeres samarbejde, og jeg ser ikke bankens krav som udtryk for hvidvaskningsregler. Bestemmelsen i jeres vedtægter er ikke krystalklar. I den vejledning, du henviser til, kan læses følgende om tegningsregler:

Vi anbefaler, at I tydeligt beskriver, hvem der kan underskrive på økonomiske transaktioner på foreningens vegne. En løsning er at skrive i jeres vedtægter, at foreningen kun kan tegnes af to personer (typisk bestyrelsesmedlemmer) i fællesskab. Det vil sige, at der skal to underskrifter på alle former for økonomiske transaktioner. I kan også arbejde med en gradueret tegningsret, det betyder, at jeres kasserer eksempelvis på egen hånd kan betale udgifter op til 1.000 eller 2.000 kroner. Beløb derover skal godkendes af jeres formand eller samlede bestyrelse.

609049292.jpg


Vejledningen er fornuftig. Jeres vedtægter kan læses sådan, at foreningen kun forpligtes af (tegnes af) formand og kasserer sammen. Bemærkningen om at »beløb under 5.000 kroner kan godkendes af formand eller kasserer« er ikke helt præcis i juridisk forstand.

I kan i stedet anføre, at »ved økonomiske dispositoner op til 5.000 kroner tegnes foreningen af formand eller kasserer alene«.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen