Berlingske Business

Kan andelsformand få tilskud til kørsel?

Billede

Kassereren skred, da formanden ville have dækket udgifter til kørsel fra sommerhuset.

Spørgsmål: Vi bor i en andelsforening, hvor formanden præsenterede en kørsels­udgift fra sin sommeradresse til møderne i bestyrelsen. Det nægtede kassereren at udbetale, hvorefter kassereren trak sig efter pres fra formanden.

På en ekstraordinær generalforsamling fik vi en ny kasserer, der meget hurtigt blev præsenteret for to regninger for kørsel fra formanden – uden at orientere om at han tidligere har fået afslag.

I forvejen udbetaler vi til formand og næstformand 1.000 kroner pr. måned til dækning af udokumenterede udgifter. Den øvrige bestyrelse og suppleanter får det halve.

Finder advokaten det rimeligt at honorere sig selv for udgifter til kørsel?

Med venlig hilsen B.

Svar: Hvad der er rimeligt er som regel udtryk for en moralsk vurdering og ikke en juridisk. I brevkassen holder jeg mig til juraen. Der findes i lignings­lovens § 7m bestemmelser om, hvad der kan udbetales skattefrit til ulønnede medlemmer af bestyrelser. Der er med hjemmel i den nævnte bestemmelse udstedt bekendtgørelse nr. 1308 af 24. november 2015, som fastsætter satserne fra 2016. Af bekendtgørelsens § 1, stk. 1 fremgår, at der kan udbetales skattefri godtgørelse for kørsel i egen bil efter Skatterådets satser for erhvervsmæssig kørsel. Kørsel mellem hjem og sommerhus har aldrig været erhvervsmæssig.

Efter bekendtgørelsens § 3 kan der skattefrit udbetales op til 2.350 kr. i godtgørelse til dækning af telefonsamtaler og internetforbrug, og efter bekendtgørelsens § 4, nr. 1 kan der skattefrit udbetales op til 1.400 kr. i godtgørelse til dækning af udokumenterede udgifter til f.eks. kontorartikler, porto og møder.

I § 5 er det bestemt, at udbetales godtgørelse med beløb, der overstiger de nævnte satser, er hele godtgørelsen skattepligtig. Formanden, som får en godtgørelse på 1.000 kr. om måneden, er altså skattepligtig af det fulde beløb. Selv om de øvrige bestyrelsesmedlemmer samt suppleanterne kun får det halve, altså 500 kr. om måneden, er de også skattepligtige heraf. Det er også bestemt, at de almindelige regler om indeholdelse af A-skat, arbejdsmarkedsbidrag og oplysningspligt gælder. Det er derfor en dårlig idé at udbetale godt­gørelser med et større beløb end det skattefrie.

Måtte omkostningerne for bestyrelsesmedlemmerne overstige, hvad der skattefrit kan udbetales i godtgørelse, har foreningen muligheden for i stedet at godtgøre udgifterne efter dokumentation ved eksterne, originale bilag.

 

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Penge

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen