Berlingske Business

Kan afgiftsfrie gavebeløb alligevel beskattes?

sommerhus
Foto:

Man skal tænke sig godt om, inden man giver sit sommerhus væk til børnene.

? I 2006 tilskødede jeg mine to døtre mit sommerhus med halvdelen til hver. Samtidig blev der også tinglyst livsvarig bopælsret til mig inklusive min afholdelse af alle udgifter. I tilhørende gældsbreve blev det rentefrie lån med årlige afdragsbeløb anført. Dette årlige beløb er lig med den årlige skattefri kontante gave, man som forælder kan give sine børn. I 2014 var »gælden« dermed indfriet, idet gældsbrevene hver lød på 427.650 kroner. Jeg havde gjort mine døtre opmærksom på, at dette årlige gavebeløb fra mig skulle opgives på selvangivelsen, selv om det er skattefrit. Jeg har nu erfaret, at min ene datter har undladt at gøre dette, så jeg vil gerne høre, hvad konsekvenserne nu måtte være i forhold til Skat?

Med venlig hilsen H.

bolig

! Jeg forstår det sådan, at du har oprettet gældsbreve med aftale om, at der årligt skal afdrages et beløb svarende til den gave, der kan gives skattefrit. Dette beløb er 60.700 kr i 2015 (beløbet er 61.500 kr i 2016).

Gaver, der falder ind under boafgiftslovens kapitel II, sådan som vi taler om her, er ikke skattepligtige og skal ikke indberettes til Skat eller medtages på selvangivelsen.

Skat

Sådan som du beskriver gældsbrevet, kan jeg ikke udelukke, at Skat ville opfatte det sådan, at der er givet løfte om, at de aftalte afdrag modsvares af en årlig gave. I så fald vil det betyde, at Skat vil anse hele gaven for givet på tidspunktet for gældsbrevets underskrivelse. Det vil udløse gaveafgift af det samlede gavebeløb, som vil svare til gælden ifølge gældsbrevet med fradrag af første års gavefri maksimumsbeløb med tillæg af morarenter.

Problemet er altså ikke, at beløbet ikke er medtaget på din datters selvangivelse, men det forhold at du formentlig har givet en samlet gave, som udløser gaveafgift fra start.

Jeg har ikke kommenteret på, hvordan Skat vil betragte den livsvarige bopælsret, idet det kræver informationer, som ikke fremgår af dit spørgsmål.

Med venlig hilsen, Allan Ohms, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk

kurs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen