Berlingske Business

Hvordan overtager ejeren selv et lejemål?

lejligheder
Foto:

Det er i praksis svært at sætte en lejer ud, og det gør det ikke nemmere, at boligen er ejet af et selskab.

? Jeg er klar over, at en lejer af en lejlighed ikke kan opsiges, med mindre man selv som privat person tidligere har boet i lejligheden. Hvis sidstnævnte er tilfældet er opsigelsestiden vist et år.

Er reglerne de samme, hvis det er et selskab, der ejer lejligheden?

Med venlig hilsen P.

! Det helt korte svar er: Ja.

I lejelovens § 83 er oplistet de muligheder, udlejer har for at opsige en lejer. Den mulighed, du spørger om her, er litra a, hvor det fremgår, at udlejer kan opsige lejeaftalen, hvis udlejer selv ønsker at benytte det lejede. Bestemmelsen skal forstås helt, som den lyder; det skal altså være udlejer selv, der skal benytte lejemålet. Det betyder, at reglen ikke kan anvendes, hvis det er familie, der skal benytte lejemålet.

Reglen er også uanvendelig, når der er tale om, at et selskab ejer en beboelsesejendom, eftersom selskabet i sagens natur ikke kan bebo lejemålet.

Er der ydermere tale om udlejning af en ejerlejlighed, er det - som du skriver - en betingelse, at udlejeren selv har beboet lejligheden, eller at lejeforholdet er indgået før 1. juli 1986. Derudover skal lejeaftalen være indgået efter lejelighedens udstykning i ejerlejligheder. Endelig er det en betingelse – og den er der mange, der glemmer – at det fremgår af lejekontrakten, at der er tale om en ejerlejlighed, og at der kan opsiges efter den pågældende bestemmelse.

Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, så kan lejeaftalen ikke opsiges med denne begrundelse.

Derudover skal der foretages en rimelighedsbedømmelse på baggrund af både udlejers og lejers forhold. I denne vurdering skal blandt andet indgå, hvor længe udlejer har ejet lejligheden og lejers mulighed for at finde anden, passende bolig.

Der er i Folketinget fremsat forslag om ændring af lejelovgivningen, som forventes endeligt vedtaget i denne måned. Vedtages ændringerne, vil der blive indført en videre adgang for udlejere af en ejer- eller andelslejlighed til at opsige lejeaftalen. Udlejeren kan efter forslaget opsige lejeaftalen, når vedkommende selv skal bebo lejligheden, når ejeren også var ejer af lejligheden på tidspunktet for lejeaftalens indgåelse, og når ejeren på opsigelsestidspunktet ikke ejer andre udlejede ejer- eller andelsboliger. Der er således heller ikke i de nye regler hjælp at hente i de tilfælde, hvor lejligheden er ejet af et selskab.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen