Berlingske Business

Hvordan håndteres værdiløse aktier?

aktier
Kan et tab modregnes i aktieudbytter fra børsnoterede aktier? Foto:

Papirer i for eksempel Roskilde Bank og Amagerbanken er ingenting værd, men hvornår og hvordan må man trække tabet fra i skat?

SPØRGSMÅL?

Jeg var aktionær i eHuset A/S (tidligere Dansk Data Elektronik A/S), der gik konkurs i juli 2001. Siden konkursen har de værdiløse aktier ligget i mit depot, indtil de blev udtaget af depotet i marts 2015, fordi konkursboet blev afsluttet uden dividende til aktionærerne.

Kan mit tab modregnes i aktieudbytter fra børsnoterede aktier?

Kan mit tab modregnes i aktieavancer fra børsnoterede aktier, selv om de værdiløse aktier ikke har været børsnoteret siden konkursen?

Jeg var også aktionær i Amagerbanken A/S, der gik konkurs i februar 2011. Kan jeg sælge de værdiløse aktier til min søn for en øre per styk for at realisere mit tab, så jeg ikke behøver at vente på konkursboets afslutning?

Med venlig hilsen J.

SVAR

Tab på aktier kan først fradrages, når de er afstået. Ved det traditionelle salg via børsen giver det ingen problemer at finde ud af afståel­sestidspunktet. I andre tilfælde er det ikke altid ligetil.

For cirka 30 år siden fastlagde Skat afståel­sestidspunktet til det tidspunkt, hvor et selskab gik konkurs, hvis der var en betydelig underbalance.

Baggrunden var, at aktierne ved konkursen var værdiløse, og at fradrag for tab på ikke-børsnoterede aktier før skatte­reformen af 19. maj 1993 krævede tre års ejerskab. Hvis afslutningen på konkursboet skulle afventes, ville skatteyderen i de fleste tilfælde have ejet aktierne i mere end tre år og dermed få fradragsret for tabet.

business man con tablet

En skatteyder var ikke tilfreds med Skats udlægning af loven, og han tog sagen hele vejen til Højesteret. I 1998 bestemte Højesteret, at aktier i et konkursramt selskab først er afstået, når selskabet i forbindelse med konkursens afslutning slettes i Erhvervsstyrelsen. Tabet på dine aktier i eHuset A/S er derfor realiseret ved konkursens afslutning i 2015.

Tabet behandles på lige fod med andre tab på børsnoterede aktier, og det betyder, at tabet kan modregnes i udbytter på børsnoterede aktier og i gevinst ved afståelse af børsnoterede aktier.

Med aktier i et konkursramt selskab er man til en vis grad selv herre over, hvornår man ønsker at realisere tabet. Tabstidspunktet er dog senest selskabets sletning i Erhvervsstyrelsen, som det for eksempel er tilfældet med dine aktier i eHuset A/S. Frem til sletningen i Erhvervsstyrelsen står det aktionæren frit at finde en køber til de værdiløse aktier.

Jeg er for eksempel vidende om, at der er handlet ganske mange aktier i Roskilde Bank over hækken i Roskilde og omegn. Du kan derfor fremrykke tabet ved at sælge aktierne i Amagerbanken. I dit sted vil jeg dog sælge til naboen eller en anden udenforstående til et symbolsk beløb, idet du så ikke udsætter dig for, at Skat ikke vil anse handlen for reel.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen