Berlingske Business

Hvordan beskattes udlejet lejlighed?

30BUSbrevkasse2-134635.jpg
Et ægtepar er blevet bekymret for de skatte­mæssige konsekvenser ved et salg af deres hidtil udlejede ejerlejlighed på tredje sal. Planen var, at de ville bo i lejligheden som pensionister, men nu kan den kvindelige part ikke længere gå på trapper. Modelfoto: Scanpix

Der er ret strikse krav til beboelse, før gevinsten ved ejendomssalg er skattefri.

? For 13 år siden købte min hustru og jeg en ejerlejlighed, som vi havde tænkt os at trække os tilbage til, når vi blev pensioneret og ikke længere ønskede at bo i hus med have. Lejligheden har fra første dag været udlejet til forskellige lejere.

Desværre er det blevet fysisk umuligt for min hustru at bo i en lejlighed på tredje etage uden elevator. Lejligheden er vi derfor nødsaget til med tiden at sælge, men hvor hårdt vil vi blive beskattet, da vi aldrig selv har boet i lejligheden?

Hvor længe skal vi eventuelt selv bo i lejligheden for at undgå at blive beskattet af en eventuel fortjeneste ved salget?

Med venlig hilsen P.

Gårdmiljø i andelsboligforening

! Hvis I ikke opfylder betingelsen for skattefrihed i ejendomsavancebeskatnings­lovens paragraf 8, vil en fortjeneste blive beskattet som kapitalindkomst. Positiv kapitalindkomst beskattes marginalt med op til 42 procent.

Realiserer I et tab, vil dette tab kun kunne modregnes i anden fortjeneste på fast ejendom. Kan tabet ikke udnyttes det år, det lides, kan det fremføres i et ubegrænset antal år til modregning i senere fortjenester.

For at opnå skattefriheden er det en betingelse, at lejligheden har tjent til bolig for jer eller en af jer.

Krav om reel beboelse

I de seneste 20 år har der været masser af sager, hvor Skat og domstolene har skullet vurdere, om skatteyderen har boet i et hus eller en lejlighed med skattefrihed til følge. Praksis kan sammenfattes til, at der stilles krav om reel beboelse; det vil sige, at det har været ejerens intention, at ejendommen skulle tjene et beboelsesformål.

Har intentionen derimod alene været at overnatte der sporadisk (og for at opnå skatte­frihed), anses det ikke for at ejendommen har tjent til bolig. Bevisbyrden er skatte­yderens.

young couple looking at their new house

Der er ikke krav om beboelse i en minimumsperiode. Jo kortere perioden med beboelse bliver, jo større krav stilles der til beviset for, at beboelsen har været reel.

Beboelsesperioder under tre måneder kræver sandsynligvis, at skatteyderen ikke har andre overnatningsmuligheder til rådighed.

Ud fra dine oplysninger tror jeg ikke, at det bliver aktuelt for jer at bebo lejligheden. Mit råd til jer vil være, at I skal tage gevinsten, når ejendommen sælges.

At gevinsten beskattes er ærgerligt, men I får da lov til at beholde mindst 58 procent heraf.

Med venlig hilsen

Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen