Berlingske Business

Hvordan afsluttes uskiftet bo med børnene?

Uskiftet_Brevk_business
Hvis man i et godt stykke tid har sidde i uskiftet bo med børnene, hvad indgår da, når man gerne vil skifte? Foto:

På hvilket tidspunkt gøres formuen op, og hvad tæller med?

? Jeg sidder i uskiftet bo på 15. år og vil gerne vide, hvilke ting der skal indgå i et eventuelt skifte med mine to børn i dag?

Skal pensioner og en andelslejlighed inddrages, eller er det kun den kontante formue, som skal indgå i et skifte?

Med venlig hilsen J.

! Tak for dit spørgsmål, som jeg bringer med glæde. Mange er nemlig i tvivl om det, du spørger om. Det er vigtigt at være klar over, at når et uskiftet bo skiftes, så indgår den beholdning, der er på tidspunktet for skifte - og ikke, som mange tror, den beholdning der var, da uskiftet bo blev valgt.

I det uskiftede bo indgår alt, hvad den længstlevende ægtefælle erhverver, for så vidt det ikke er gjort til fuldstændigt særeje.

Begravelse

Livsforsikringer samt pensionsydelser og lignende ydelser, der tilfalder den længstlevende ægtefælle i anledning af den førstafdøde ægtefælles død, og som må antages ikke at være forbrugt, indgår ikke i det uskiftede bo ved skifte af boet i den længstlevende ægtefælles levende live.

Den længstlevende ægtefælles egne livsforsikringsordninger samt pensionsrettigheder og lignende rettigheder indgår ikke i det uskiftede bo ved skifte af boet i den længstlevende ægtefælles levende live.

Saerboern_Business

Beløb, der allerede er udbetalt fra sådanne pensioner og forsikringer indgår i det uskiftede bo. Dette gælder dog ikke udbetalinger fra kapitalpensionsrettigheder og lignende rettigheder samt supplerende engangsydelser, som må antages ikke at være forbrugt, med mindre beløbet ved udbetalingen har mistet sin karakter af pensionsopsparing.

Arv, gave og livsforsikringer samt pensionsydelser og lignende ydelser, som tilfalder den længstlevende ægtefælle fra tredjemand, indgår ikke i det uskiftede bo, hvis ægtefællen anmoder om skifte inden tre måneder efter formuegodets modtagelse.

Medlov_Business

Det er derfor vigtigt aldrig at vælge uskiftet bo uden nøje omtanke for følgevirkningen. Problemet er, at mange umiddelbart efter ægtefællens død slet ikke kan overskue at skulle skifte. Det kan bare blive meget dyrt at vente, for hvis længstlevende senere vil gifte sig, skal der skiftes. Og det kan blive dyrt.

Det er derfor, mange ægtepar i dag opretter testamente. Derved kan de sikre, at længstlevende efter skifte sidder tilbage med 15/16 af den samlede ægtefælleformue – der skal altså kun afleveres 1/16 til børnene. Er der flere børn, skal de dele denne 1/16 mellem sig. Hvis testamentet kombineres med en ægtepagt, kan 1/16 nedbringes til 1/32.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen