Berlingske Business

Hvor meget må en grundejerforening bestemme?

Hække
Der kan blive grundlag for diskussioner over nabohækken efter denne uges brevkasse. Foto:

I denne uge bliver der spurgt til, hvor langt en grundejerforening må gå i en sag om hække.

Kære brevkasse

Jeg bor i en ejerlejlighed i et boligkompleks, hvortil også hører en grundejerforening. Med årene er der kommet flere og flere restriktioner fra denne, senest er det i grundejerforeningen blevet besluttet at klippe alle hække i en bestemt tykkelse. Jeg er indforstået med, at alle hække klippes på ydersiden for at opnå et ensartet udtryk, men kan de diktere mig, at jeg skal lade hækken klippe også på indersiden, så den bliver mere gennemsigtig, end jeg bryder mig om? Er jeg nødt til at give adgang til min private have, for at de kan klippe hækken på indersiden?

Tilsvarende er det blevet besluttet, at de nederste boliger skal holde fri adgang til deres have, for at de øverste kan få pudset vinduerne året rundt. Det har fået mig til at spekulere på, hvor meget en grundejerforening egentlig kan bestemme? Hvor går grænsen for, hvad flertallet til generalforsamlingen kan beslutte? Hvornår begrænses grundejerforeningen af andre – højerestående – love og regler, som eksempelvis ejendomsretten?

Med venlig hilsen

EWP


Grænsen skal du finde i vedtægterne, lovgivningen og retspraksis. Der er grænser for, hvad et flertal kan bestemme, og retspraksis er ret kontant, når det gælder foreninger med pligtmæssigt medlemskab som i dit tilfælde.

Hvis vedtægterne indeholder en lovligt vedtaget hjemmel, så danner de rammen. Hvis der for eksempel ikke er vedtægtshjemmel (eller hjemmel i en servitut eller på anden måde), så kan et kvalificeret flertal efter min mening ikke bestemme, hvad der skal på dine enemærker. Giver du ikke adgang, så skal du blot selv klippe hækken, men uden hjemmel kan tykkelsen næppe defineres af et flertal. Jeg skriver »næppe«, fordi jura ikke er en eksakt videnskab, og det er ikke muligt at give et helt skråsikkert svar på alle områder.

Jeg håber, du kan bruge svaret, og som bonus vil jeg tilføje: Husk, at dialog fremmer forståelsen. Tag en snak med bestyrelsen og medlemmerne imellem – I skal jo gerne holde fast i et godt miljø, og det er noget, I skaber i fællesskab. Her er dialog og lyst til at lytte og forstå vigtigere redskaber end juraen.

Med venlig hilsen

Allan Ohms

Advokat (H)

Forum Advokater

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen