Berlingske Business

Hvor langt tilbage kan Skat kræve dokumentation?

Skat
Foto:

Der er mange forskellige frister for forskellige grupper af skatteydere.

? Jeg har modtaget et brev fra Skat, der anmoder om »redegørelser og dokumentation for overførsler fra udlandet i perioden 2009 til 2012«.

Hvor længe skal jeg beholde en sådan dokumentation, og hvor langt tilbage kan Skat anmode om sådanne redegørelser?

Med venlig hilsen P.

kurs

! For den gennemsnitlige skatteyder findes der ingen bestemmelser om, hvor lang tid der af hensyn til Skat skal opbevares dokumentation. Erhvervsdrivende skal efter mindstekravsbekendtgørelsen opbevare bog­førings- og regnskabsmateriale i fem år fra udløbet af et givent regnskabsår.

Jeg tror, at de fleste private gemmer dokumentationen i fem år, og at denne tradition er blevet til på baggrund af den indtil 2008 gældende forældelseslov, som havde en forældelsesfrist på fem år, kombineret med kravet i mindstekravsbekendtgørelsen.

Hvor langt tilbage Skat kan anmode om oplysninger, handler jo i realiteten om, hvor langt tilbage i tid Skat har grundlag for at ændre en skatteansættelse.

For langt de fleste skatteydere; det vil sige personer med enkle økonomiske forhold, gælder en kort frist for ændring af skatte­ansættelsen – for disse 1. juli i det andet kalenderår efter indkomstårets udløb. Altså udløb fristen for at ændre i skatteansættelsen for 2013 1. juli 2015.

For de personer, der ikke har enkle økonomiske forhold, udløber fristen 1. maj i det fjerde kalenderår efter indkomstårets udløb. For disse personer kan Skat ændre i skatte­ansættelsen for 2013 frem til 1. maj 2017.

brænd

En tredje gruppe af skatteydere – de der som hovedaktionærer kontrollerer selskaber og foretager såkaldte kontrollerede transaktioner – må tåle, at en ændring af skatteansættelsen kan ske endnu længere ud i tid. For denne gruppe gælder, at ændring kan ske frem til 1. maj i det sjette kalenderår efter indkomstårets udløb. Ændring for indkomståret 2013 kan altså ske frem til 1. maj 2019.

Endelig er der en sidste gruppe, som først og fremmest består af skatteydere, der har undladt at selvangive korrekt. For denne gruppe gælder, at skatteansættelsen principielt kan ændres ubegrænset tilbage i tid, men i praksis sker ændringen kun ti år tilbage, idet skattekrav længere tilbage end ti år er forældede, ligesom et eventuelt straf­ansvar ligeledes er forældet.

Skattekrav forældes endeligt 20. september, 20. oktober og 20. november i det ellevte kalenderår efter indkomstårets udløb. For indkomståret 2013 er vi helte fremme ved 20. september, 20. oktober og 20. november 2024. Pligten til at gemme dokumentation vil være afhængig af, hvor sædvanlig en transaktion Skat spørger til. For overførsler til og fra udlandet er det mere nærliggende at stille krav om, at skatteyderen gemmer dokumentation, end hvis der er tale om skatteyderens investering i forbrugsgoder.

Hvis skatteyderen ikke har de oplysninger, som Skat udbeder sig, må Skat vurdere, om der er grundlag for at ændre en skatte­ansættelse eller ej.

Skat-regning_Brevkassen

Som tommelfingerregel skal Skat bevise, at der har været en indtægt, som ikke er blevet beskattet, mens skatteyderen skal bevise berettigelsen af et fradrag.

Ved overførsler fra udlandet vil Skat være kommet langt ved at kunne godtgøre overførslerne.

Når Skat har godtgjort overførslerne, vil det være skatteyderen, som skal godtgøre, hvad overførslerne dækker over. Kan skatte­yderen ikke komme med en rimelig forklaring eller dokumentation, er det for Skat en nærliggende antagelse, at der er tale om en gave til skatteyderen. Og gaver er indkomstskattepligtige, med mindre de stammer fra nærtstående familiemedlemmer omfattet af boafgiftsloven.

Med venlig hilsen

Erik Øvlisen, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen