Berlingske Business

Hvem har ret til rentefradrag ved skilsmisse?

Rentefradrag_Brevkassen_Business
Når idyllen krakelerer og familien splittes - hvem har så ret til skattefradraget for ejerboligen? Foto:

Det er kompliceret at lave en egentlig overdragelse af rentefradraget - en mindelig løsning er langt at foretrække.

? Min søn har købt en ejendom, hvor han står som ejer af halvdelen, og hans tidligere kæreste som ejer af den anden halvdel.

Da gælden er cirka 1 million kroner større, end ejendommen kan sælges for, kan der ikke blive tale om salg, og samtidigt kan min søn ikke få lov til at overtage ejendommen. Kæresten vil meget gerne ud af ejerforholdet, men kreditforeningen har givet afslag.

Min søn betaler alle udgifter vedrørende ejendommen, herunder alle renter og afdrag. Kæresten har lovet at betale halvdelen, men det gør hun ikke.

Kan min søn bruge hele rentefradraget, da han kan bevise, at det er ham, der betaler det hele?

Men venlig hilsen L.

! Dit spørgsmål er desværre yderst relevant for mange som følge af situationen på boligmarkedet, og mit svar til dig er desværre ikke specielt opløftende. Når din søn og hans tidligere kæreste ejer ejendommen med halvdelen hver, og dermed i det indbyrdes forhold hæfter for hver halvdelen af gælden, skal de hver især fratrække halvdelen af renteudgifterne. I øvrigt gælder det uanset, at din søn og hans kæreste kan blive enige om en anden fordeling. Dette gælder i øvrigt både under samlivet og efter samlivsophævelsen.

Efter samlivsophævelsen accepterer Skat dog, at den, som bliver boende i ejendommen, kan fradrage hele renteudgiften, hvis der indgås en bindende aftale om dette mellem de tidligere samlevende. I din søns tilfælde skal aftalen indeholde en aftale om, at din søn overtager kærestens andel af ejendommen, selv om en eller flere kreditorer ikke vil frigive kæresten som meddebitor på gælden. Uanset at kreditorerne ikke vil acceptere debitorskifte, kan din søn overtage kærestens andel af ejendommen og gælden. Herefter betaler din søn alle renteudgifterne og kan nu foretage fradrag for alle renteudgifterne.

Fradraget kan dog alene ske for så vidt angår renteudgifter, der påløber efter aftalens indgåelse.

Denne fremgangsmåde efterlader din søns kæreste med en hæftelse over for kreditorerne, men nu uden at være medejer af ejendommen. Uanset aftalen mellem din søn og hans tidligere kæreste kan kreditorerne fortsat kræve betaling af gælden fra kæresten. Herudover efterlader det din søn med al gælden, uden mulighed for at kræve halvdelen af gælden af kæresten, såfremt ejendommen måtte blive solgt med tab.

Det ville være hensigtsmæssigt, hvis din søns kæreste kunne overtales til blot at refundere værdien af rentefradraget til din søn.

Jeg har besvaret dit spørgsmål ud fra Skats juridiske vejledninger. I praksis har jeg konstateret, at Skat i forskellige konkrete situationer har accepteret en anden fordeling af renteudgifterne på grundlag af en aftale mellem parterne. Henset til den konkrete situation på boligmarkedet er det vel også rimeligt nok. Men det er jo et politisk spørgsmål.

Med venlig hilsen Susanne Jakobsen, advokat, www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen