Berlingske Business

Gælder ægtepagten eller testamentet?

07BUSRB-PLUS-Naar-mormor-le.jpg
Arkivfoto. Foto:

Tilværelsen kan tage mange retninger, og et gammelt testamente eller en ægtepagt kan nemt trænge til en opdatering.

Min kone og jeg fik for cirka ti år siden oprettet en ægtepagt og et testamente hos en advokat. Efter at have læst adskillige artikler om emnet i Brevkassen, er vi kommet i tvivl om, hvad der er den juridiske konklusion af indholdet.

I ægtepagten står, at min kone har særeje for sin formue, og vi har fælleseje for min formue. I testamentet står blandt andet, at længstlevende kan vælge, om vedkommende vil sidde i uskiftet bo. Vi har kun fællesbørn.

531737068.jpg

Er det testamentet eller ægtepagten, der gælder?

Hvordan kan man tilbagekalde ­nævnte aftaler, hvis konklusionen skulle gå imod vore intentioner?

Med venlig hilsen F.

263038649.jpg

En ægtepagt er en aftale mellem ægtefællerne om den formueordning, der skal være gældende for ægteskabet. Hvis ægtefæller ikke opretter ægtepagt, er der fælleseje – alle aktiver deles ved død eller skilsmisse. Dog kan tredjemand have ­bestemt, at arv eller gave skal være modtagerens særeje i aftalt form.

Ægtefællerne kan ved ægtepagt aftale, at der skal være en nærmere defineret særeje­ordning over aktiverne i ægte­skabet, således at særejeaktiverne ikke skal deles. Der er i dag mange forskellige former for særeje, og jeres situation er nok anderledes i dag end ved oprettelsen for nu ti år siden. Derfor synes jeg, I skal tage en snak med jeres advokat, som har ­bistået med oprettelse af ægtepagten.

I ægtepagten kan ægtefællerne aftale, at kun en bestemt del af aktiverne i ægteskabet skal være særeje. Der kan oprettes særeje over bestemte aktiver, for ­eksempel en fast ejendom eller en virksomhed, der kan ligeledes oprettes særeje for et ­bestemt beløb, og der kan oprettes brøkdelssæreje for en bestemt brøkdel af aktiverne.

543880450.jpg

For at en ægtepagt skal være gyldig, kræves det i lov om ægteskabets retsvirkninger, at ægtepagten skal være skriftlig, skal underskrives af begge ægtefæller og skal tinglyses.

Et testamente er en viljeserklæring, hvorved en person bestemmer, hvordan der skal disponeres over de ejendele, som hun eller han efterlader sig ved død.

Da I har fællesbørn, kan længstlevende frit vælge, om der skal skiftes, når en af jer dør, eller om skifte undlades, det vil sige, at der vælges uskiftet bo. Det behøver ikke stå i testamentet, for den ret følger af arveloven, og den kan ­længstlevende ikke gyldigt fraskrive sig.

dating or first love, young couple sitting together on the bench, view from the back

Det kan jo være, at I har bestemt andre ting i testamentet, og mon ikke det også skal gennemgås sammen med jeres advokat.

Desværre ser jeg mange eksempler på, at testamenter og ægtepagter bare bliver lagt i en skuffe og får lov til at blive liggende. Det kan være en kedelig over­raskelse at trække skuffen ud, hvis forholdene har gjort en ændring nødvendig. Nogle dør, før det sker, og i andre tilfælde er der indtruffet en sygdom, som ­bevirker, at testamente ikke kan oprettes. Husk, at testamente skal oprettes personligt. Det kan ikke ske ved fuldmagt.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen