Berlingske Business

Erstatning for røglugt i lejligheden?

ryger4_artikel.jpg
Røgen fra underboen trænger ind i lejligheden, og måske er det røgen, der gør datteren syg, skriver en læser til Brevkassen - og spørger, om man kan kræve erstatning af sælgeren? Foto:

Hvad stiller man op med en ejerlejlighed, hvor der lugter af underboens røg, og hvor et spædbarn viser symptomer på passiv rygning?

? Min kæreste og jeg købte i april 2007 vores nuværende lejlighed. Vi er meget glade for at bo i lejligheden, men er imidlertid plaget af en kraftig røglugt fra underboen. Det er så meget, at selv vores rene tøj, der ligger i garderobeskabet, stinker af røg, når det tages i brug.

Vi har læst på bl.a Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, at kan man lugte røg, er man udsat for passiv rygning.

Det, der har forstærket vores bekymring, er, at vi har fået en datter; hun er nu 14 måneder. Hun har nogle symptomer på passiv rygning, nemlig hoste, og har været ramt af lungebetændelse samt mellemørebetændelse.

I forbindelse med overtagelsen af lejligheden totalrenoverede vi denne, så lugten kommer udefra.
Hvad kan vi gøre i denne situation? De firmaer, vi har konsulteret, siger, at det er en bekostelig affære at "røgisolere" lejligheden, men vi er nået et punkt, hvor vi ikke mener, det er sundhedsmæssigt forsvarligt for os og specielt vores datter at blive ved at bo i lejligheden, som situationen er nu.

Kan vi på nogen måde blive kompenseret af den tidligere ejer eller ejendomsmægleren? Da vi hentede nøglerne til lejligheden, sagde de tidligere ejere på vej ud af døren, at der godt kunne lugte af røg engang imellem, men vi blev aldrig oplyst om dette før købet.

Vi synes i sagens natur, at vi er blevet ført bag lyset, for vi er begge ikkerygere, og havde vi kendt til problemet, inden vi skrev under, havde vi enten bedt om, at det blev udbedret på sælgers regning eller helt undladt at købe.

Med venlig hilsen R.J.

! Hvis sælger har vidst, at der er et problem, så er det for sent at oplyse om det, når sælger afleverer nøglerne til den solgte lejlighed.

Hvis I kan føre bevis for, at sælger har været klar over problemet, så kan der være grundlag for et krav om erstatning. Har sælger f.eks. selv i hendes eller hans ejertid klaget til ejerforeningen eller på anden måde vist, at der også efter sælgers mening var et problem, så skal sælger loyalt oplyse herom i forbindelse med salget. Hvis sælger har forsøgt at holde problemet skjult og måske aktivt har modvirket ulemperne ved salget, så skal sælger dække det tab, I måtte få ved det.

Jeg har talt med en del ejendomsmæglere, som alle har ment, at en ”røgramt” lejlighed ikke har samme markedsværdi som en ikke-ryger-lejlighed. Der kan være tale om ret store beløb, men det afhænger af en konkret vurdering, hvad der kan kræves.

Du bør i den forbindelse tillige undersøge, om der i ejerforeningens regi har været drøftelser om problemet.

Hvis I  mener, at sælger har skjult et kendt problem, så synes jeg I skal kontakte en advokat og få undersøgt mulighederne for at rejse krav mod sælger. Det er jo muligt, at sælger i den situation vil være med til at finde en rimelig løsning.

Jeg er ikke bekendt med domme om dette problem, men hvis en læser har været udsat for noget lignende, hører jeg gerne om det.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), mediator, www.ForumAdvokater.dk

Læs gode råd om at føre retssag på ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen