Berlingske Business

Er scannede dokumenter juridisk gyldige?

22BUSscanning-103330.jpg
Er scannede juridiske dokumenter egentlig gyldige, spørges der, i dagens brevkasse. Der gives svar herunder!

I en digital tidsalder: Dansk ret er fleksibel, men juraen er altid lidt bagefter samtiden, så smid ikke fyldepennen ud.

SPØRGSMÅL?

Vi er som grundejerforening bundet af vedtægter, hvoraf det fremgår, at foreningen skal have en beslutningsprotokol. Der skal som minimum indsættes underskrevne referater fra generalforsamlinger.

I bestyrelsen har vi under indtryk af den digitale og papirløse verden i flere år drøftet denne fysiske opbevaring. Flere mener, at opbevaringen er utidssvarende, uhensigtsmæssig og besværlig. Alt bliver i dag registreret/offentliggjort på bl.a. foreningens hjemmeside, hvilket flere mener må være nok.

xbrbe

Alle er naturligvis klar over, at denne ændrede opbevaringsform vil kræve en vedtægtsændring.

I forbindelse med en fusion med en naboforening valgte vi at lade fusionen tinglyse på naboforeningens deklarationer. Herunder skulle der bruges de originale og underskrevne generalforsamlingsreferater med beslutningen fra begge foreninger.

Mit spørgsmål er derfor: Har indscannede, underskrevne dokumenter den samme juridiske gyldighed som tilsvarende originale dokumenter i papirform?

Med venlig hilsen P.

495762919.jpg

SVAR!

Det er et godt spørgsmål, som jo rammer lige ind i digitaliserings­debatten. Svaret er: Nej, indscannede dokumenter har ikke altid samme bevismæssige gyldighed som gammeldags papirdokumenter.

Juraen regulerer spørgsmålet på en række områder, og juraen er altid bagefter virkeligheden. Det giver af og til nogle skæve resultater.

Udgangspunktet er, at en aftale er en aftale. Om den er skriftlig eller mundtlig er uden betydning. Det er også uden betydning, om den er underskrevet. En aftale kan gyldigt indgås f.eks. ved håndslag, men udfordringen kan være at bevise aftalen.

I ville i dag ikke kunne undvære gammeldags underskrifter for at komme igennem med en tinglysningsmæssig registrering, hvorom jeg kan henvise interesserede til tinglysningsretten.dk.

skralder

Et godt eksempel på problematikken findes i retsplejelovens § 478. Denne regel handler om, at et krav kan gennemføres via fogedretten, og den lyder:

§ 478. Tvangsfuldbyrdelse kan ske på grundlag af

1) domme og kendelser afsagt af domstole eller af andre myndigheder, hvis afgørelser efter lovgivningen kan tvangsfuldbyrdes, betalingspåkrav med påtegning efter § 477 e, stk. 2, samt beslutninger om sagsomkostninger truffet af de nævnte myndigheder,

2) forlig indgået for de under nr. 1 nævnte myndigheder samt forlig indgået under vilkårsforhandling i henhold til lov om ægteskabs indgåelse og opløsning,

3) aftaler om forældremyndighed, der er anmeldt til eller godkendt af statsforvaltningen eller retten, afgørelser om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær, der er truffet af statsforvaltningen, aftaler om barnets bopæl eller samvær, der er indgået over for statsforvaltningen, samt aftaler om barnets bopæl eller samvær, når det udtrykkeligt i aftalen er bestemt, at den kan tjene som grundlag for fuldbyrdelse,

København er gået i udbrud Der blev solgt lejligheder for 35 m

4) udenretlige skriftlige forlig om forfalden gæld, når det udtrykkeligt er bestemt i forliget, at det kan tjene som grundlag for fuldbyrdelse,

5) gældsbreve, der ikke er omfattet af nr. 4, når det udtrykkeligt er bestemt i dokumentet, at det kan tjene som grundlag for fuldbyrdelse,

6) pantebreve; for så vidt angår ejerpantebreve og skadesløsbreve, dog kun når gældens størrelse og forfaldstidens indtræden er erkendt af skyldneren eller klart fremgår af omstændighederne,

... og så videre.

Det følger af stk 4, at »I de i stk. 1, nr. 4-7, nævnte tilfælde kan fuldbyrdelse foretages hos enhver, der ved sin underskrift på dokumentet har forpligtet sig som skyldner, selvskyldnerkautionist eller pantsætter. I de tilfælde, der er nævnt i stk. 1, nr. 4 og 5, kan underskriften være tilføjet digitalt. I de i stk. 1, nr. 6, nævnte tilfælde kan fuldbyrdelse endvidere foretages hos den, der som skyldner, selvskyldnerkautionist eller pantsætter har forpligtet sig ved et digitalt pantebrev, der er eller har været tinglyst eller registreret i skibsregisteret eller i Dansk Internationalt Skibsregister«.

Dansk lovgivning er generelt ikke til hinder for, at en udskrift af et digitalt dokument fremlægges som bevis under en retssag. I dansk ret gælder fleksible bevisretlige regler, som tilgodeser den part, der har handlet forsvarligt ved sin bevishåndtering – reglen om bevisbedømmelsens frihed.

Sommerhus

Det skal kunne bevises, at det digitaliserede dokument indholdsmæssigt er identisk med originalen på papir.

Men er dette tilfældet, har det digitaliserede dokument efter gældende ret samme juridiske bevisværdi som originalen (papirdokumentet). Der gælder dog ingen faste kriterier for, hvornår den fornødne bevisværdi vil være tilstede. Det vil til enhver tid være op til dommerens skøn, om et digitalt dokument kan lægges til grund som bevis under en retssag, og det må tages i betragtning, at der kun foreligger begrænset relevant domspraksis i Danmark.

I en betænkning fra et udvalg under Justitsministeriet fremgår det, at digital signatur og OCES (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) må opfattes som værende lige så bindende som en fysisk underskrift, men noget andet er, hvilke krav der stilles, for at dette anses for bevist.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

11BUSfibernet-182341.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen