Berlingske Business

Er det tilladt at have to helårsboliger?

03BUSPix-2-boliger.jpg
Seniorer kan ikke have helårsbolig i både deres sommerhus og i en lille lejlighed til overnatning efter teaterbesøg. Foto: Scanpix

Seniorer med bopæl i sommerhuset ønsker en bylejlighed til overnatning efter teaterture og vennebesøg.

? Vi bor i vores sommerhus, hvor vi har fået dispensation til helårsbeboelse, da huset har været i vores eje de seneste 41 år, og vi er gået på pension.

Nu kunne vi godt tænke os at få en lille lejlighed i København, hvor vi kunne overnatte, når vi har været i teateret eller til middag hos venner; enten en ejer- eller lejelejlighed. Vores nabo siger så, at det ikke er lovligt at have to helårsboliger. Er det korrekt?

Med venlig hilsen K.

Boy and girl during summer time

!Det er ikke så lige til, men jeg er nået frem til, at jeres ønske kan opfyldes, hvis I enten køber en lejlighed uden bopælspligt eller flytter folkeregisteradressen til lejligheden.

Der er som udgangspunkt bopælspligt i alle boliger, »der hidtil har været benyttet helt eller delvis til helårsbeboelse«. Det gælder også for boliger på landejendomme uanset størrelse.

Det er ikke tilladt at have adresse på mere end én bolig i samme kommune, medmindre kommunen specifikt har givet lov til det. Kommunerne i Region Hovedstaden, und­tagen Bornholms Kommune, samt Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød og Stevns Kommuner betragtes i denne henseende som én kommune.

Sommerhuse er ikke omfattet af reglerne om bopælspligt, da de som udgangspunkt ikke må benyttes til helårsbeboelse. I har fået lov til at bo i sommerhuset, men det bevirker efter min vurdering ikke, at I så er afskåret fra at have en bolig et andet sted, men I er nødt til at tage folkeregisteradresse det andet sted. For at sikre mig, at min forståelse er rigtig, har jeg talt med to kommuner og tre ministerier, dog uden at få ja eller nej til min fortolkning.

Hvis I køber helårsbolig i Københavns Kommune, vil kommunen kræve, at I tilmelder jer med folkeregisteradresse dér. Det er der hjemmel til i boligreguleringslovens paragraf 50, hvorefter en helårs­beboelse ikke uden tilladelse må benyttes til sommer­beboelse eller lignende midlertidig benyttelse. Køber I, må I altså have folke­registeradresse her. Det er et krav, at I benytter lejligheden mindst 180 dage om året.

Hvis I som pensionister flytter fra sommerhuset, falder retten til at benytte det til helårsbeboelse bort både for dig og din ægtefælle. I kan sidenhen godt flytte tilbage i sommerhuset, hvis du fortsat opfylder betingelserne, men du kan efter min fortolkning af planloven ikke bevare retten, hvis du har helårsbeboelse et andet sted.

Hvis I køber en ejerlejlighed, hvor der ikke er bopælspligt, er det min vurdering, at I vil kunne opretholde folkeregisteradressen og helårsbeboelsen af sommerhuset ud fra de grunde, jeg har anført ovenfor.

Køber I en lejlighed med bopælspligt, men lejer den ud for eksempel til familie, der skal bruge en studiebolig, kunne det måske lade sig gøre at samarbejde omkring jeres (begrænsede) brug af lejligheden, men det må afgøres konkret, og jeres e-mail giver mig ikke mulighed for at vurdere dette.

Jeg vil råde jer til at tage en konkret snak med den kommune, I bor i, før I anskaffer bolig i København.

Du kan hos bygninger@tmf.kk.dd få oplysning, om der er bopælspligt på en given bolig. Der er på nogle nybyggede, men ikke på alle.

Med venlig hilsen Allan Ohms,

advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

brænd

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen