Berlingske Business

Er det strafbart at køre med Uber?

Landsret: Uber er ulovlig taxikørsel
PLUS-historie. ARKIVFOTO 2016 Uber app- - Se RB 18/11 2016 11.05. Landsret: Uber er ulovlig taxikørsel. Uber-chauffør skal betale 6000 kroner i bøde for ulovlig taxikørsel, fastslår Østre Landsret. (Foto: TOBY MELVILLE/Scanpix 2016) Foto:

Chauffører er blevet dømt - er passagererne medskyldige?

SPØRGSMÅL?

Kan man blive straffet for som kunde at køre med en Uber-chauffør? Chauffører er jo blevet dømt ved landsretten, og der kan jo ikke køres Uber uden kunder, og hæleren er vel ligeså skyldig som stjæleren eller hvordan?

Med venlig hilsen  A.

Danske penge. Pengesedler og mønter.


SVAR!

Mit svar er nej. Efter min mening er det ikke ulovligt at lade sig transportere med »en Uber«.

Landsretten har stadfæstet en byretsdom mod en chauffør. Begrundelsen er, at chaufføren har kørt med passagerer, som har bestilt tiltalte til kørsel via Uberapp, og som skal betale for kørslen efter Ubers takster og i et køretøj, som ikke var godkendt og registreret til taxikørsel. Der var tale om erhvervsmæssig personbefordring.

Jeg forstår godt din overvejelse. og jeg vil gerne uddybe mir svar, selv om det bliver en anelse teknisk.

Det fremgår af straffelovens § 1, at straf kun kan pålægges for et forhold, hvis det er hjemlet ved lov. Lovgiver bestemmer altså, hvilke handlinger eller undladelser, der er strafbare, og der er ikke særskilte regler, som gør det strafbart for en passager at lade sig befordre med en Uber-chauffør.

Du tænker måske på, at der i dansk ret gælder en regel om, at alle, der »ved tilskyndelse, råd eller dåd har medvirket til en strafbar handling«, kan straffes. Her er er så en – vanskelig - praksis om, at hvis det for gerningsindholdets realisering er en nødvendig forudsætning, at en anden person skal medvirke til gerningsindholdet, så foreligger der »concursus necessarius« - og så er det straffrit.

Ifølge definitionen i Juridisk Ordbog betegner begrebet concursus necessarius det forhold, at der begrebsmæssigt kræves flere personers samvirken til en forbrydelse, f.eks. bigami, bestikkelse, opløb. Hvor der foreligger concursus necessarius, og kun en enkelt eller nogle af de samvirkende personers virksomhed omfattes af straffebuddet, vil almindelige fortolkningsregler i reglen medføre, at de øvrige personer ikke kan straffes.

Spørgsmålet er så, om den foreliggende medvirken er en nødvendig forudsætning for gerningsindholdets realisering og dermed straffri. Efter min mening er Uber-kørsel betinget af en Uber-passager, og derfor er passageren en nødvendig forudsætning for, at gerningsindholdet realiseres. Men passagerens virksomhed er ikke omfattet af straffebuddet, og derfor er den efter min mening ikke strafbar.

Landsrettens dom kan læses på domstol.dk.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen