Berlingske Business

Afgift af gaver mellem søskende?

06BUSpengegave-154856.jpg
Reglerne om pengegaver er ikke særligt logiske, og der er ingen faste grænser for prisen på for eksempel en gave til en rund fødselsdag. Foto: Scanpix

Da afgiftssystemet vedrørende gaver ikke er helt logisk, findes der en genvej.

SPØRGSMÅL?

Hvis man giver en gave til en eller flere søskende, er beløbet så afgiftsfrit eller skattefrit for den, som modtager beløbet?

Med venlig hilsen S.

11BUSTusindkronesedler-1245.jpg

SVAR!

I familieforhold er det som udgangspunkt muligt at give en afgiftsfri gave. I år er beløbet på 61.500 kroner. Det er dog ikke alle i familien, der er omfattet af reglen om afgiftsfrie gaver.

Du kan give afgiftsfrie gaver til dine børn, børnebørn og deres børn i lige linje samt til dine forældre og bedsteforældre. Gives der gaver, der overstiger 61.500 kroner, skal der betales gaveafgift af det overstigende beløb. For børn, børnebørn med videre samt for­ældre er gaveafgiften 15 procent. For bedsteforældre er gaveafgiften 36,25 procent.

Men reglerne om afgiftsfrie gaver gælder desværre ikke blandt søskende. Gaver mellem søskende er derfor fuldt skattepligtige. Der skal ikke betales gaveafgift, men i stedet skal det indberettes som personlig indkomst for modtageren. Dette kommer bag på mange, og det kan også virke lidt mærkeligt.

Hvis du giver en gave til for eksempel din mor, er der ikke afgift, når den er på maksimum 61.500 kroner. Hvis din mor så får den idé, at hun vil give en gave til din bror, vil der ikke være afgift, da gaven gives fra forælder til barn. Som du kan se, er afgiftssystemet ikke bygget på logik.

sommerhus

Undtaget for skattepligt mellem søskende er almindelige gaver af beskeden værdi, der gives til for eksempel jul, fødselsdag, barne­dåb, konfirmation, bryllup og lignende lejligheder. Der er dog ingen fast grænse for, hvad der er en almindelig gave, og hvornår den bliver så stor, at der skal betales skat. Det afhænger af de konkrete forhold. Bliver du i tvivl om, hvorvidt en gave er for stor til at blive betragtet som en almindelig lejlighedsgave, kan du rette henvendelse til Skat, inden du giver gaven.

Muligheden for at give en afgiftsfri gave gælder også til personer, du har haft bopæl sammen med mindst to år før, gaven blev givet. Så hvis du har fælles bopæl med din søster eller bror, er det muligt at give vedkommende en afgiftsfri gave.

Endelig skal det bemærkes, at ægtefæller skattefrit kan give hinanden større gaver, men at dette kræver, at de oprette en gave­ægtepagt.

Med venlig hilsen Maria Larsen, advokatfuldmægtig, www.ForumAdvokater.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen