Berlingske Business

Trumps sejr sænker udsigten til rentestigning

boliger fra luften
Foto:

Mens aktiekurser og valutakurser vælter rundt på morgenen, hvor USA fik en ny præsident, så forholder renterne sig forholdsvis roligt. Et kig bag kulissen afslører, at en amerikansk renteforhøjelse er blevet mindre sandsynlig.

Tusindvis af danskere skal have refinansieret deres lån i de kommende uger - både på grund af konvertering af fastforrentede lån og rentetilpasning af flekslån til årsskiftet. For dem bliver det afgørende, hvordan den finansielle verden tager imod Donald Trup som nu amerikansk præsident.

Renterne har efter den første times åbningstid på børsen taget valget med ophøjet ro. Men samtidig viser handel med futures - handel med værdipapirer ude i fremtiden - at en renteforhøjelse fra den amerikanske nationalbank i december er blevet langt mindre sandsynlig.

29BUSJan-Heisterberg-Anders.jpg

Konkret var der inden valget 80 procents sandsynlighed for en rentestigning til december, og dét tal er onsdag formiddag faldet til 40 procent, oplyser chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

»I forhold til renterne er valget lidt af et »non-event«, og det er overraskende i forhold til hvordan valuta og aktier reagerer. Vi havde forventet en større reaktion, men vi kan konstatere, at investorerne i hvert fald ikke endnu har søgt mod dansk realkredit som sikker havn,« siger hun.

DT

Der er ellers usikkerhed og dermed grund nok til at sende penge i sikker havn. Det står nemlig ikke klart, hvad den kommende præsident vil gøre på den økonomiske og finansielle front.

»Hvad vi ved om Trumps politik er, at han vil gennemføre massive skattelettelser og øge udgifterne til forsvaret. Det vil pumpe nogle penge ud i samfundet  og på mellemlangt sigt trække i retning af en højere rente. På den anden side har han også talt om protektionisme, og det kan medføre lav vækst og dermed en fortsat lav rente,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Dermed kan situationen være den, at de finansielle markeder endnu ikke har fundet ud af renternes retning under Donald Trump.

villa

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark vurderer, at den stigende politiske og økonomiske usikkerhed kan presse renterne lidt mere ned end ellers - hvilket kan give danske boligejere en lidt lavere rente på den i forvejen meget lave rente på flekslån, når refinansieringen går igang i den 21. november.

»Her skal boligejere og erhvervsvirksomheder have rentetilpasset flekslån for små 110 milliarder kroner. Nattens præsidentvalg i USA ændrer dog ikke for alvor på vores forventninger til det kommende auktionsforløb. Der er stadig udsigt til tæt på historisk lave renter,  hvad enten vi ser på F1-renten, F3-renten eller F5-renten,« skriver han i en analyse af situationen.

Konkret forventer han en F1-rente og F3-rente i omegnen af nul procent og måske endda lidt i minus. F5-renten forventer han lander i omegnen af 0,1 til 0,4 procent - alle tal inklusiv kursskæring.

Men Christian Hilligsøe Heinig advarer mod at udlægge de lave rente som noget entydigt positivt, selv om de giver boligejere flere penge mellem hænderne.

»Bagsiden af medaljen er, at den økonomiske usikkerhed er steget,« skriver han.

Bavarian Nordic scorer vaccine-aftale til 900 mio. i USA

Men cheføkonomen påpeger sandsynligheden for, at den store reaktion på de finansielle markeder onsdag morgen hurtigt driver over. Det skete også med Brexit-afstemningen tidligere på året.

»De finansielle markeder vil formentlig inden længe atter rette blikket ind på de økonomiske nøgletal og den amerikanske centralbank. Vi venter fortsat, at den amerikanske centralbank vil sætte renten op på det kommende pengepolitiske møde i december. De finansielle markeder spekulerer dog allerede i, at den amerikanske centralbank måske kan udskyde renteforhøjelsen, som følge af den øgede økonomiske usikkerhed,« skriver han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen