Berlingske Business

Træt af Totalkredit? Her er dine muligheder

Nykredits og Totalkredits forhøjede bidragssatser.
Bunkevis af læsere har skrevet ind med kommentarer til Nykredits og Totalkredits nye bidragssatser. En af dem er Søren Lyster, der købte ny lejlighed i september 2015. Han optog - på opfordring fra sin bank - et afdragsfrit F5-lån hos Totalkredit, og det betaler han nu dyrt for. Med de nye bidragssatser skal han betale 7.400 kr ekstra om året i forhold til, hvad han var stillet i udsigt i efteråret. Foto:

Hvis du har udsigt til højere gebyrer hos på dit realkreditlån, kan du godt nå at sadle om. Men det er ikke uden risiko, advarer en ekspert

København: Det koster penge at låne penge.

Alligevel har det vakt mere end almindelig bestyrtelse, at Nykredit og datterselskabet Totalkredit fra 1. juli sætter sine såkaldte bidragssatser på realkreditlån i vejret.

Kort sagt betyder det, at knap en halv million boligejere kommer til at betale tusinder af kroner ekstra for deres lån.

Nykredit holder valgmøde til repræsentatskabet

Så nu er det store spørgsmål: Kan de undgå at blive fanget i gebyrfælden?

Ritzau Fokus har talt med to af landets førende realkrediteksperter, og det korte svar er: Ja, det kan de formentlig godt.

For eksempel er to af de store banker, som selv formidler Totalkredit-lån til deres kunder, allerede klar med et alternativt boliglån i deres egne banker.

Det er Sydbank og Spar Nord, der forsøger at lokke sure realkreditkunder over i egen fold med budskabet: Skift dit realkreditlån ud med et banklån - helt uden omkostninger.

08BUSMichael-Rasmussen-med-.jpg

Normalt koster en manøvre af den slags tusinder af kroner årligt, så det helt gratis spring er i sig selv noget af en "gamechanger", lyder det fra Morten Langer, som er chefredaktør på Økonomisk Ugebrev:

»Når Sydbank og Spar Nord nu siger: Vi klarer alle omkostninger ved at skifte, så sender de følgende signal: Vi har en vare, som er bedre. Det er indtil videre lidt svært at gennemskue, hvor meget bedre varen så reelt er, men jeg er ikke i tvivl om, at man kan spare penge«, siger Morten Langer.

Også landets tredjestørste pengeinstitut, Jyske Bank, har været hurtig ved havelågen med et, ifølge banken, "super konkurrencedygtigt" bankboliglån, som man kan skifte til "uden at skulle betale noget gebyr", og hvor rentetillægget forbliver det samme hele 2016.

Sydbank får ja af Diba-aktionærer til aktiekøb

Altså endnu en bank, som "gør sig lækker" over for Totalkredit-låntagere.

Morten Langer løfter dog en pegefinger:

»Jyske Bank lover jo ikke noget, der rækker længere end 2016. Hvad så bagefter?«

Ifølge realkreditanalytiker Morten Westergaard, som er partner i Mybanker.dk, er det svært at give et generelt råd til de tusinder af boligejere, som nu overvejer mulighederne.

Nykredits koncernchef Michael Rasmussen

Et skifte fra realkreditlån til banklån kan nemlig sagtens ende med, at de i første omgang vinder på gyngerne, men senere taber på karrusellerne.

Det afhænger for eksempel af, om de vælger et fast forrentet lån eller et lån med rentetilpasning.

»Så min anbefaling er, at man i hvert fald er opmærksom på det risikoelement, der ligger i, at renten i mange bankprodukter er variabel - og kan ryge op med dags varsel«, siger Morten Westergaard.

Han peger på, at der også er muligheden for at udskifte realkreditlånet i Nykredit/Totalkredit med et tilsvarende hos en af konkurrenterne - Realkredit Danmark, BRF Kredit eller Nordea Kredit.

Spar Nord

Alle tre institutter har indtil videre holdt lav profil, men Morten Westergaard vurderer, at der er gode chancer for, at man kan lande en god aftale.

»Alle er jo interesseret i at få kunder, så de vil uden tvivl give en fin betjening. Og set fra et forbrugersynspunkt er det altid stærkt, hvis mange ender med at skifte, for det vil ganske enkelt givet øget konkurrence«, siger han.

Nina Smith, Professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, og næstformand i Foreningen Nykredit.

Fakta om bidragssatser:

»Når du afdrager et boliglån, betaler du et gebyr til kreditforeningen for at låne penge. Bidraget, som altså kommer oven i afdrag og renter, går til at dække omkostninger, lønninger og eventuelle tab på lånet.«

»Bidragssatsen beregnes som en procentdel af din restgæld. Så jo lavere lån, jo lavere bidragssats.«

»Sidste år betalte boligejerne ca. 15 milliarder kroner i gebyr på deres realkreditlån.«

Kilde: Mybanker.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen