Berlingske Business

Tirsdag åbner det usandsynligt billige boliglån

Villa
Arkivfoto Foto:

Lånet, som mange har kaldt usandsynligt, bliver efter alt at dømme særdeles virkeligt tirsdag.

Alt er gjort klar og tirsdag trykker realkreditinstitutterne efter al sandsynlighed på knappen, der giver boligejerne mulighed for at optage et 30-årigt lån til bare to procent i fast rente.

Kursen på dets forgænger, 2,5-procentslånet ligger mandag over kurs 100, og holder den sig deroppe, bliver det sidste handelsdag. I stedet sættes toprocentslånet på hylderne.

RB Plus: Rabatstørrelse til billige huse får kritik

Mandag kom meddelelsen om, at Realkredit Danmark nu sætter et 20-årigt lån til bare halvanden procent i rente på hylderne.

»Selvfølgelig kan der ske et eller andet, som presser kursen ned, men lige nu tyder alt på, at vi åbner toprocentslånet i morgen,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Bolig renovering. København

Han regner med, at det nye lån vil åbne i omegnen af kurs 96,5, men det afhænger selvfølgelig af investorernes interesse for lånet.

Overordnet set forventer Realkredit Danmark en pæn interesse særligt på grund af de historisk lave afkast, der kan hentes andre steder i markedet. Med den store konverteringsbølge, der er på vej, regner man samtidig med, at der hurtigt kan komme godt med likviditet i toprocentslånet.

Realkredit Danmark lægger dog vægt på, at risikoen for indlåsningseffekt er til stede i det nye lån. Den kan opstå, hvis renten stiger hurtigt, så serien ender med at bestå af meget få obligationer. Dermed vil prisdannelsen blive ineffektiv, og låntager risikerer at skulle betale for meget, hvis lånet indfris før tid.

boliglån

Derfor - og på grund af den gode kurs - vil Realkredit Danmark gå tilbage og anbefale 2,5-procentslånet med afdrag, hvis det igen kommer under kurs 100.

»Vi ville jo ikke åbne toprocentslånet, hvis vi ikke troede på det, og som det ser ud nu, bliver det vores generelle anbefaling i den store konverteringsbølge, som er på vej. Men der kan være individuelle forhold, som betyder, at toprocentslånet ikke nødvendigvis er er attraktivt for nogle låntagere,« siger Christian Hilligsøe-Heinig.

Hans beregninger viser, at en konvertering fra eksempelvis 3,5 procent til 2,5 procent med sikkerhed har tjent sig hjem i løbet af cirka 3,5 år, mens en konvertering fra 3,5 procent til det nye toprocentslån med en forventet åbningskurs på cirka 96,5 kræver i omegnen af 6,3 år før det med sikkerhed har tjent sig hjem.

»Ydelsen efter skat falder i begge konverteringseksempler med i omegnen af 170 kroner for et lån på en million kroner og en restløbetid på 28 år. Afdraget er noget større på toprocentslånet, men omvendt er kurstabet i sagens natur langt større. Der er altså både fordele og ulemper ved begge løsninger, og i sidste ende afhænger det primært af låntagernes risikoprofil,« siger Christian Hilligsøe-Heinig.

Som Berlingske Business tidligere har gennemgået vurderes åbningen af toprocentslånet at gøre den kommende i forvejen store, kommende konverteringsbølge endnu større.

18BUSvillakvarter.jpg

Allerede ved seneste opsigelsesfrist sidst i oktober blev der opsagt lån for 91,5 milliarder kroner, herunder faktisk enkelte 3,5-procentslån, men som beskrevet ovenfor vil toprocentslånet for alvor kunne gøre det attraktivt for låntagere med den obligation, at skifte den ud med to'eren.

Samtidig er der stadig boligejere, som betaler endnu mere i rente, og som nu for alvor vil få øjnene op for konverteringsmulighederne.

RB Plus: Rabatstørrelse til billige huse får kritik

realkredit

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen