Berlingske Business

Teknisk insolvente københavnere er en uddøende race

Boligpriser
Tal fra Nykredits Huspristillid viser, at 53 pct. af danskerne forventer prisstigninger over de kommende 12 måneder. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2013) Foto:

Antallet af potentielt teknisk insolvente familier er raslet ned på bare tre år i hovedstaden. Siden sommeren 2011 er antallet af lejligheder, der skal sælges med tab i København, faldet med godt 77 pct., viser nye beregninger fra Nordea.

Forårsoptimismen på det danske boligmarked blomstrer. Boligrenterne har de seneste måneder sat bundrekorder, mens flere danskere samtidig begynder at mærke, at dansk økonomi er i bedring.

Antallet af potentielt teknisk insolvente lejlighedsejere i København er samtidig faldet med godt 77 pct. på bare tre år fra tredje kvartal af 2011 til tredje kvartal af 2014, hvor de seneste data stammer fra. Antallet af lejligheder, der skal sælges med tab, er i perioden faldet fra knap 24000 til omkring 5500 lejligheder, viser nye beregninger fra Nordea.

Minister vil fjerne husejernes klageadgang Vurdering

»Den væsentligste årsag er de markante rentefald, hvilket betyder, at væsentligt flere københavnere kan blive kreditgodkendt. I 2006 - på toppen af boligmarkedet - var den faste rente på 5 pct., mens den i dag er på 2 pct. Derudover har vi den seneste tid haft nogle exceptionelle prisstigninger. Derfor er der også mange, der sluppet ud af potentiel teknisk insolvens,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.

Den sprudlende optimisme på boligmarkedet, som især er drevet de seneste måneders mange rentenedsættelser, kan betyde, at endnu flere familier kan slippe fri af en tyngende tilstand som teknisk insolvente den kommende tid, vurderer Nordeas boligøkonom.

Lav rente afdrag

»Det kan man sagtens forstille sig. Boligpriserne stiger normalt mest i andet og tredje kvartal,« siger Lise Nytoft Bergmann, der forudser, at det københavnske boligmarked vil stige med over 5 pct. i år.

Tusindvis af lejlighedsejere har siden finanskrisen været stavnsbundet til deres boliger, fordi deres status som teknisk insolvente betyder, at de har været uden opsparing til køb af ny bolig. Det betyder, at mange har haft svært ved at rejse lån til køb af den anden bolig, fordi deres kreditværdighed har haltet, men især for de københavnske boligejere ser det mere og mere lyst ud.

De store prisstigninger på det københavnske boligmarked betyder, at stadig færre af de tabsgivende handler ligger i hovedstaden. For bare to-tre år siden lå omkring 10 pct. af alle tabsgivende bolighandler i København, mens det nu kun er knap 3 pct. Også i Københavns omegn er andelen af de tabsgivende handler faldet fra over 10 pct. af den samlede andel på landsplan til godt 5 pct. i dag, viser Nordeas beregninger.

03BUSBoligboom2.jpg

De seneste måneder har bundrekorder i boligrenterne været med til at skabe yderligere boligoptimisme hos danskerne. En analyse fra Nykredit fra slutningen af februar viste, at 53 pct. af danskerne forventer prisstigninger over de kommende 12 måneder, mens blot 7 pct. tror, at priserne vil falde.

»Både i januar og februar havde vi nogle meget markante rentefald, der har betydet, at både handelsaktiviteten og optimismen er steget pænt,« siger Nykredits boligøkonom, Joachim Borg Kristensen.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på ejerlejligheder i løbet af det seneste år overordnet er steget med 8,2 pct., mens huspriserne er steget med 3,3 pct.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen