Berlingske Business

Stort flertal af danskerne vil bremse grundskylden

Lilly B. Tang, Bolig ejer
Overskrift
Ifølge en måling, som Gallup har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danskere over 18 år, svarer 64 procent »ja« til, at regeringen bør stoppe stigningerne i grundskylden frem mod år 2020. Grundskylden stiger. Boligejer Lilly B. Tang fra Hørsholm i Nordsjælland er blandt de utilfredse. Foto:
RB PLUS Rød blok sikrer Claus Hjort kommuneaftale
Overskrift
»Det her lægger et kolossalt pres på Venstre for, at de skal være med til at løse de store problemer, som ligger og venter på husejerne i de kommende år. Der er så mange familier derude, som lever i utryghed, og vi har en kamp med Venstre for at få stoppet grundskylden. Næste store slag bliver finanslovsforhandlingerne,« siger Brian Mikkelsen. Foto:

Ifølge de Konservative er der nu et »kolossalt pres på Venstre« for at gøre noget ved grundskylden, fordi et stort flertal af danskerne ifølge Gallup ønsker et stop for stigninger i skatten på jord. Venstre afviser fortsat kravet.

De danske vælgere bakker i høj grad op om, at politikerne på Christiansborg griber ind over for den hastigt stigende grundskyld, som særligt rammer tusindvis af boligejere i hovedstadsområdet.

Ifølge en måling, som Gallup har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danskere over 18 år, svarer 64 procent »ja« til, at regeringen bør »stoppe stigningerne i grundskylden frem mod år 2020«.

Mange danskere støtter højere boligskat

I alle dele af landet er der flertal for at fastfryse grundskylden. Selv i Nordjylland, som nærmest ikke er berørt af problemstillingen, svarer 54 procent »ja«, og samlet set svarer kun 15 procent »nej« til at stoppe grundskyldstigningerne.

De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, mener, at opbakning i befolkningen er vigtig for partiets armlægning med regeringen.

»Det her lægger et kolossalt pres på Venstre for, at de skal være med til at løse de store problemer, som ligger og venter på husejerne i de kommende år. Der er så mange familier derude, som lever i utryghed, og vi har en kamp med Venstre for at få stoppet grundskylden. Næste store slag bliver finanslovsforhandlingerne,« siger Brian Mikkelsen.

23BUSLilly-B-Tang-Bolig-eje.jpg

Den omstridte grundskyld udgjorde et væsentligt borgerligt stridspunkt under valgkampen, hvor også Liberal Alliance ligesom flere af Venstres egne kandidater i hovedstadsområdet helt eller delvist krævede en opbremsning i den voksende grundskyld.

Flere boligejere stod også frem og forklarede, hvordan de kan blive nødt til at flytte fra hus og hjem på grund af øget grundskyld, som for mange stiger med op mod syv procent om året. Nogle grundejere i hovedstaden har udsigt til at skulle betale over 100.000 kroner årligt i grundskyld.

Gallup-målingen er desuden opsigtsvækkende, hvis man tager i betragtning, at hverken lejere, ejere af lejligheder eller folk uden for hovedstadsområdet og Aarhus bliver ramt af problemet i nævneværdigt omfang.

huse

Huset som forbrugsgode

Gallup-tallene overrasker dog ikke professor og politolog Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

»Vi har lavet mange undersøgelser af skattepolitiske holdninger, og det er helt stabilt hver gang, at ejendomsskatten er en varm kartoffel. Folk betragter deres hus som et forbrugsgode, de har betalt for, og ikke et investeringsgode, som de skal beskattes af,« siger Jørgen Goul Andersen, som mener, at borgere på tværs af landet sympatiserer med de boligejere, som nu bliver ramt af stigende grundskyld.

»Man kan finde ældre enker i Gentofte, som ikke kan blive boende i deres hus på grund af stigninger i grundskylden, selv om de har betalt deres hus ud. Så selv om jyderne og mange lejere kan have svært ved at identificere sig med de rige nordsjællændere, så synes de ikke, det er rimeligt, og de kan identificere sig med de boligejere, som bliver berørt. Det rammer danskernes retfærdighedssans,« siger Jørgen Goul Andersen.

boliger

Han understreger dog, at det kan have påvirket Gallup-tallene, at respondenterne i undersøgelsen bliver oplyst om, at grundskylden stiger med op mod syv procent om året, før de svarer på spørgsmålet. Omvendt kan det også have trukket lidt ned i undersøgelsen, at respondenterne også bliver oplyst om, at problemet primært rammer villa- og rækkehusejere i hovedstadsområdet og Østjylland.

Venstre har igennem længere tid været under pres i sagen. Det koster hele 4,5 mia. kroner årligt at fastfryse grundskylden i år 2020, og derfor er det dyrt for Venstre at honorere kravet fra LA og K.

Alligevel bliver særligt de Konservative ved med at rejse sagen i blå blok, og senest har partiet beskyldt Venstre for løftebrud, fordi flere V-kandidater under valgkampen talte for en opbremsning af grundskylden. Efter valget har regeringen derimod skaffet flertal for at lade grundskylden stige med 6,6 procent næste år for de boligejere, som ikke betaler grundskyld af den fulde værdi af deres bolig. Det vil ramme en stor del af boligejerne i hovedstadsområdet.

Skat får bred politisk kritik i sag om skattely Skatteopgørels

Venstre afviser løftebrud

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), der ifølge ministeriets pressetjeneste er på ferie, men Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, afviser enhver snak om løftebrud.

»Vi har intet forslag om at ændre det her, og det havde vi heller ikke før valget, så der er ikke noget, der har ændret sig for vores vedkommende, og det skyldes selvfølgelig, at det er et meget omfangsrigt udestående,« siger hun.

Kan en borgerlig regering leve med, at folk må flytte fra hus og hjem, fordi nogle skatter siger med op mod syv procent om året?

Minister vil fjerne husejernes klageadgang Vurdering

»Jamen, vi har et skattestop på det her, og derfor stiger grundskylden ikke så meget, som den ellers ville have gjort. Men det er klart, at folk har de her udfordringer, og det, synes jeg, er et rigtigt stort problem. Årsagen er jo i høj grad de skæve ejendomsvurderinger, og der har vi sagt, at vi gerne vil se på, hvordan vi får bedre styr på ejendomsvurderingerne,« lyder det fra Louise Schack Elholm.

Det er primært blå bloks vælgere, som ifølge Gallup-målingen ønsker at stoppe stigningerne i grundskylden. Men også blandt socialdemokratiske vælgere er der et flertal for at gribe ind på hele 56 procent.

Berlingske har forsøgt at få en S-kommentar via skatteordfører Jesper Petersen (S), men han har ikke vendt tilbage på avisens henvendelse. Via partiets pressetjeneste oplyser Socialdemokraterne, at de ikke ønsker at kommentere historien.

Huse i Brønshøj

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen