Berlingske Business

Stor andelsforening på vej ud af gældsklemme

Bangsbohus
Bangsbohus var truet af konkurs. Formanden og næstformanden har kørt en årelang kamp mod realkreditselskabet og banken, som de har indgået en såkaldt swap-aftale med. Den var ved at koste andelsboligforeningen livet, men nu er der indgået en aftale med banken. Formand Irene Nielsen og næstformand Niels Bjørnstrup Foto:

Bangsbohus på Frederiksberg har kurs mod sikker grund, efter den kriseramte andelsforening torsdag aften stemte ja til en aftale med Danske Bank.

Bangsbohus er en af de andelsforeninger, der er gået økonomisk i knæ blandt andet på grund af en af de omstridte swapaftaler, som bankerne har indgået med en lang række andelsforeninger, landmænd og virksomheder.

På grund af det uventede rentefald over de seneste år har swapaftalerne udviklet sig til en økonomisk katastrofe for mange, men nu lysner det for Bangsbohus. Foreningen har nu indgået en 10-årig aftale med Danske Bank, der solgte foreningen swapaftalen. Aftalen betyder, at swapaftalen udgår.

andel

Dertil kommer, at foreningens kassekredit bliver reduceret og afdraget over de næste syv år, boligafgiften holdes i ro på det niveau, der blev aftalt ved stiftelsen af foreningen, og der lægges en plan for vedligeholdelse.

Til gengæld forpligter foreningen sig til i aftaleperioden ikke at nedsætte boligafgiften og sørge for, at regnskaberne
balancerer hvert år, fremgår det af en meddelelse fra interesseorganisationen AB i Krise.

»Det er forventningen fra både Bangsbohus og Danske Bank koncernen, at foreningen efter den 10årige periode vil være i stand til at klare sig selv. Der er ikke tale om en guldrandet aftale for foreningens medlemmer. Boligafgiften er stadig høj og udskiftning af vinduer og tag, der bør ske indenfor en årrække, er der ikke plads til i budgettet,« skriver Irene Larsen, formand i Bangsbohus og næstformand i AB i Krise, i meddelelsen, der også påpeger, at egenkapitalen fortsat er negativ og vil være det lang tid efter at aftalen udløber.

Swap retssag

Men foreningen er tilbage i en »normal« situation, hvor aftalen medfører en støt stigende andelskrone, efterhånden som gælden afvikles.

»Nu er det lykkedes, at få foreningen på ret køl og Danske Bank koncernen har taget ansvar. Nu kigger andelshaverne fremad, og glæder sig til at drive forening. I ABiKrise er vi glade for at se, at det er muligt for en kriseramt andelsboligforening at indgå en aftale med sine kreditorer. Det giver mulighed for foreningen til at se fremad til glæde for både andelshaverne i Bangsbohus og Danske Bank-koncernen.« skriver foreningen.

11BUSChristian-Schwarz-Hans.jpg

Kernen i andelsforeningernes problemer kan deles i to: Dels er de stiftet på et tidspunkt med høje ejendomspriser og urealistiske forventninger, dels blev mange af dem udstyret med en swapaftale oven på deres realkreditlån.

En swap udstedes af en bank og veksler den lave, variable rente på et flekslån til en lidt højere, men fast rente til banken. Men når renten falder, falder værdien af swapaftalen, og det skal regnes med, når andelsforeningerne og de enkelte boliger værdisættes. Det har medført, at en lang række andelsboliger reelt har været værdiløse.

I Bangsbohus og en række andre foreninger stammer problemerne desuden fra, at der var tale om økonomisk vaklende projekter fra begyndelsen. Bangsbohus blev stiftet i 2006 en finansiering, der foruden swapaftalen indeholdt en såkaldt rentetrappe - en gradvist stigende rente.

»Oven i købet blev foreningen stiftet med en høj boligafgift og med en forventning om, at boligafgiften på kort sigt skulle falde til et mere acceptabelt niveau. Udviklingen gik den modsatte vej. En swapaftale med et stort minus og en ejendom med et stort vedligeholdelsesefterslæb har gjort det mere end svært at sælge lejligheder i ejendommen. Når en lejlighed endelig blev solgt er det tit sket til folk der ikke har betalt, hvilket har kostet foreningen et tab på mere end to mio. kr. over de sidste fem år,« oplyser foreningen i meddelelsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen