Berlingske Business

Spar 15.000 kr. i skat ved at bosætte dig i nabokommunen

Ladefoged
Der er stor forskel på skatten i nabokommunerne Albertslund og Glostrup - de to kommuners borgmestre forklarer deres skattesatser og er her fotograferet på grænsen mellem kommunerne på Roskildevej. Fra venstre: John Engelhardt, borgmester i Glostrup med Steen Christiansen, borgmester i Albertslund. Foto:

En række kommuner i landet har nu så stor forskel i skattesatserne, at et par kan spare 15.000 kr. i årlig skat ved at bosætte sig i nabokommunen. Flytter man fra den skattemæssigt dyreste kommune til den billigste, skærer man over fem procentpoint af sin personskat.

Boligkøbere bør se sig godt for, inden de slår sig ned i en bestemt kommune. Således kan der i mange tilfælde være op mod 15.000 kr. at spare i årlig skat, hvis man rykker et par hundrede meter væk og ind i nabokommunen.

DK

Et eksempel er nabokommunerne Albertslund og Glostrup, begge på den københavnske vestegn. I Glostrup er kommuneskattesatsen 23,7 pct. og grundskyldspromillen 25, mens Albertslund i 2016 hæver sin kommuneskattesats med 0,5 procentpoint til 25,6 og har en grundskyldspromille på 33,94. Det betyder, at et par, hvor begge tjener 400.000 kr. om året, vil kunne spare 15.000 kr. årligt i skat, hvis parret køber et gennemsnitshus i Glostrup frem for Albertslund.

John Engelhardt

En lignende forskel ses i en række nabokommuner over hele landet. I Skanderborg er kommuneskattesatsen 1,3 procentpoint højere end i nabokommunen Aarhus, København ligger ét procentpoint højere end Frederiksberg, og i Nordsjælland er skatte­satsen 2,1 procentpoint højere i Fredensborg end hos naboen mod syd, Hørsholm.

Skatten er vigtig at holde sig for øje, når man køber bolig, siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

»Kommuneskat og grundskyld er bestemt ting, man skal tage højde for, når man køber hus. Det er ikke ligegyldige forskelle, og det er ikke ligegyldigt, når kommunerne ændrer satserne,« siger han.

En højere skat betyder dog ikke nødvendigvis, at det dermed er sværere at få råd til at bo i den dyre skattekommune som eksempelvis Albertslund frem for Glostrup, påpeger Las Olsen.

»Et hus på 140 kvadratmeter koster cirka 300.000 kr. mere i Glostrup. Det giver en ekstra udgift til renter og afdrag på cirka 25.000 kr. om året, hvis man tager et standardlån. Det kræver altså en højere indkomst eller opsparing at bo i parcelhus i Glostrup frem for i Albertslund, også selv om skatten er lavere,« siger han.

Her skal man dog tage med i regnestykket, at en stor del af de omtalte ekstraudgifter på 25.000 kr. – nemlig afdragene – kan ses som en slags opsparing i huset, hvorimod skatten er en ren udgift.

Steen Christiansen

Forskellene i skattesatserne er også blandt årsagerne til, at der er forskel i boligpriserne, siger Las Olsen og henviser til, at forskellen i skattesatser mellem Albertslund og Glostrup ifølge modelberegninger i sig selv kan forklare tæt på halvdelen af prisforskellen. Derudover spiller geografi naturligt en stor rolle.

Fokuserer man udelukkende på kommuneskatten, der er en del af personskatten, er der generelt store forskelle på landsplan. Bor man på Langeland, betaler man landets højeste kommuneskat på 27,8 pct., mens borgere i Rudersdal i Nordsjælland betaler den laveste kommuneskat på 22,5 – altså over fem procentpoint mindre.

Landets 98 byråd har netop fastsat kommuneskattesatserne og grundskyldspromillerne for 2016. I alt seks kommuner hæver kommuneskatten, mens blot tre sænker skatten. Seks kommuner sætter grundskyldspromillen ned, hvor Guldborgsund Kommune som landets eneste hæver grundskylden. Samme kommune hæver i øvrigt kommuneskatten med 0,5 procentpoint.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen