Berlingske Business

Sælgerne lurepasser på boligmarkedet

bolig
Lektor i boligøkonomi Morten Skak fra Syddansk Universitet er enig og vurderer, at boligmarkedet overordnet set har det »ganske godt og bedre end før.« Foto:

Fortsat er der overraskende få handler på det danske boligmarked. Selv lejligheder i København handles der overraskende få af. Men det skyldes nu især, at sælgerne holder igen og venter højere priser, vurderer en ekspert i boligøkonomi.

Boligmarkedet, som har stor betydning for hele dansk økonomi, er i bedring, men fortsat skrøbeligt og præget af et særdeles lavt antal handler. Der sælges og købes lige nu markant færre villaer, lejligheder og fritidshuse end normalt. Der er således »kun« blevet handlet omkring 12.500 boliger i både første og andet kvartalet i år, hvilket er markant under de tæt ved 17.000 handler, som der i snit har været per kvartal i hele perioden fra 2004 til 2012.

Det femhæver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark, som samtidig også siger, at der bestemt ikke er tale om nogen »salgsfest« på et boligmarked med aktivitet langt under det normale.

»Det mest overraskende er nok, at der også er relativt få handler med ejerlejligheder, som ellers er steget pænt i pris på det sidste. Så prisfesten for ejerlejligheder især i København skyldes primært, at udbuddet af ejerlejligheder, der sættes til salg, er særdeles lavt. I de gode år da aktiviteten på markedet for ejerlejligheder toppede, var antallet af handler cirka tre gange højere end i dag,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han tilføjer, at kombinationen af nogenlunde stabile boligpriser og en handelsaktivitet, der har en mindre pil op, samlet tegner et billede af et boligmarked, der har det lidt bedre.

Ikke et svaghedstegn

Lektor i boligøkonomi Morten Skak fra Syddansk Universitet er enig og vurderer, at boligmarkedet overordnet set har det »ganske godt og bedre end før.«

»Det er rigtigt, at der er relativt få handler. Men det er ikke nødvendigvis et svaghedstegn. For før var det især køberne, der var meget tilbageholdende, fordi de ventede lavere priser. Nu er det pludselig sælgerne, som holder igen, fordi de venter højere priser. Der er også en del især unge, som er teknisk insolvente og som derfor holder igen med at sælge, fordi de vil tabe penge på det,« siger Morten Skak.

Han peger også på, at der gives mindre afslag i priserne end før, hvilket er et tegn på, at sælgerne står stærkere end før, og at køberne ikke længere har magten.

»Så boligmarkedet har det bedre, og vi vil med stor sandsynlighed se, at der gradvist kommer flere handler, og tingene bliver mere normale i den kommende tid. Men der er stadig store geografiske forskelle. Det er især i de store byer, at udviklingen går hurtigst, fordi befolkningen her vokser og behovet for at få flere boliger er størst her,« siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen