Berlingske Business

Sådan vil ny regering give sommerhusmarkedet ny luft

sommerhus
Foto:

På to områder vil den nye regering være med til at skubbe priserne på sommerhuse op. Et af forslagene vil gøre det 1.300 kroner billigere hver måned at købe et sommerhus til en million kroner.

Der er morgenluft til ejere af sommerhus i den nye regerings planer og forslag. På to områder vil den blæse ny luft ind i den del af boligmarkedet, der bortset fra enkelte områder, har ligget som agterlanterne på boligmarkedet siden finanskrisen.

Det mest konkrete forslag er, at regeringen vil forøge muligheden for at belåne et sommerhus med realkreditlån fra de nuværende 60 procent til 75 procent. Hidtidige planer om at forøge belåningsgrænsen til 80 procent er ikke blevet til noget, og nu vil den nye regering foreslå 75 procent.

Det skal ske for at øge turismekapaciteten i landet, og forslaget ledsages af et forslag om at forhøje det skattefri bundfradrag for udlejning af sommerhus og helårs­bolig, så udlejer får mere ud af udlejningen til sig selv.

Sommerhuse

Realkreditlån er markant billigere end banklån, og en større andel som realkreditlån vil medføre en langt lavere månedlig ydelse ved køb af sommerhuset. I et eksempel med et køb af et sommerhus til en million kroner kan der spares 1.260 kroner ved at forhøje realkreditbelåningen.

Huset i eksemplet fra Nordea Kredit finansieres med et 30-årigt F5-lån med 10 afdragsfrie år og et 10-årigt banklån med afdrag. Ved 60 procent belåning i realkredit og 35 procents belåning i banker er den månedlige ydelse på 3.960 kroner om måneden efter skat. Men hvis realkreditlånet går op til 75 procent og banklånet kun fylder 20 procent af sommerhusets værdi, så bliver den månedlige ydelse på kun 2.700 kroner.

»Hvis sommerhuskøberne får adgang til at finansiere et sommerhus med 75 procent realkreditlån i stedet for de 60 procent, de har mulighed for i dag, vil det både betyde, at efterspørgslen efter sommerhuse stiger til glæde for de nuværende ejere,« vurderer chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea.

Sommerhus

Men hun løfter også en advarende pegefinger.

»Somemrhusejerne risikerer at blive mere udsatte for fremtidge boligprisfald. Med de nuværende regler har langt de fleste sommerhuskøbere sparet en stor del af de 40 procent, de ikke kan belåne i realkreditinstituttet, op, inden de underskriver en købsaftale - enten ved at putte i sparegrisen eller ved at have oparbejdet friværdi i deres helårsbolig. Man kan derfor frygte, at en ændring af reglerne vil betyde, at sommerhuskøberne vil blive mindre polstrede i fremtiden, hvis belåningsgrænsen hæves til 75 procent,« mener hun.

Også på et andet punkt vil regeringen arbejde med et tiltag, der kan løfte priserne på sommerhuse - formentlig i de områder, hvor der er laveste priser og dårligste omsætning.

»Danmark har i dag en regel, der forhindrer udlændinge i at købe sommerhuse i Danmark. Regeringen ønsker at bevare denne regel, men vil undersøge mulighederne for
forsøgsvist at undtage særligt udvalgte områder,« hedder det i det nye regeringsgrundlag.

sommerhus - 10_201609231142491

»Det har været diskuteret i mange år - forventningen er selvfølgelig, at det vil få priserne til at stige. Men allerede i dag har udlændinge mulighed for at leje, og det er måske allerede indregnet i priserne, fordi lejeindtægterne er indlejret i priserne,« siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen